Nyhetsarkiv 2017 2016 2015 2014
Guidad båttur på Gullmarsfjorden Foto: Annika Moberg/Sveriges unga akademi

Från konstgjord spindeltråd till språkforskning i Sveriges unga akademis sommarforskarskola på Västkusten

2017-08-10

Den 9 augusti samlades 7 av akademins ledamöter och 22 gymnasieelever för Sveriges unga akademis sommarforskarskola Forskarmöten.

Se bilderna från Forskarmöten 2017 (Google-album)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna till Akademipodden från Forskarmöten

Forskarmöten inleddes med att korta vetenskapliga presentationer där ledarna berättade om sin forskning för deltagarna: om framställning av artificiell spindeltråd (Anna Rising) språkforskarstudier om nedgång i ordförråd (David Håkansson), nanoguld (Magnus Jonsson), cancerforskning (Kristian Pietras), teknikdiskurs (Ericka Johnson), hjärnforskning (Jens Hjerling Leffler) och smärtforskning (Camilla Svensson).

Anna Rising berättar om sin forskning

En guidad båttur på Gullmarsfjorden där deltagarna fick vara med om provtagning på olika djup genomfördes också. Förhållandena i Gullmarsfjorden där det är ordentligt djupt men grunt ut mot havet erbjuder en tillgänglig och varierande miljö och flera forskningsstationer finns där.

Båttur på Gullmarsfjorden
Båttur på Gullmarsfjorden
Båttur på Gullmarsfjorden

En stor del av Forskarmöten utgörs också av de så kallade smågruppsmötena då deltagarna på ett roterande schema träffar en forskare i taget och kan ställa frågor om forskarens fält och hur det kom sig att den blev forskare och få tips till exempel inför ett gymnasiearbete. Deltagarna får också spela in ett avsnitt av akademins podcast Akademipodden. En omgång av vetenskapsspelet Expedition Mundus var förstås också given. Forskarmöten arrangeras utanför Fiskebäckskil på Västkusten vilket även ger möjlighet till ett och annat salt dopp.

Båttur på Gullmarsfjorden
Smågruppsmöte
Expedition Mundus

Forskarmöten arrangeras för gymnasiestuderande som ska börja årskurs 3. Ansökan öppnar på våren med deadline i början av maj. Forskarmöten pågår under tre dagar och är kostnadsfritt, resor ersätts upp till ett visst belopp.

För Forskarmöten har finansiellt stöd erhållits från Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond.länk till annan webbplats

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk
Instagram