Sveriges unga akademis förväntansfulla ledamöter välkomnas av Rifo. Foto: Ana Carla Beramendi/Sveriges unga akademi

Ny omgång av nätverksprogrammet med riksdagsledamöter och forskare


Den senaste omgången av nätverksprogrammet som Sveriges unga akademi har tillsammans med Sällskapet riksdagsledamöter och forskare (RIFO) har sin första träff 19–20 september i riksdagshuset i Stockholm. I programmet ges forskare insikt i politikens villkor och riksdagsledamöter får tillgång till aktuell forskning. Ett syfte är att skapa relationer som håller över tid och på så vis öppna kanaler mellan forskning och politik.

Under vistelsen i riksdagen, som utgör det första steget i upplägget, tilldelas ledamöterna från Sveriges unga akademi en riksdagsledamot var att ”skugga” under en vanlig arbetsdag i riksdagen. RIFO tillsammans med forskningssekreterare i riksdagen, har ansvarat för ett fint program där gruppen också fått träffa Utbildningsutskottets kansli, Riksdagens utredningstjänst, ett partikansli samt vara med under en frågestund i kammaren med olika ministrar. Sveriges unga akademis ledamöter bjuds också på rundtur i Riksdagshuset. Några av akademins ledamöter från nätverksprogrammets tidigare omgångar passar ibland på att hälsa på sina kontaktpersoner och dela erfarenheter med de nya konstellationerna.

I nästa steg är det riksdagsledamöternas tur att besöka akademins forskare som arrangerar ett program på sina universitet runtom i landet, ibland bjuds också andra ledamöter ur Sveriges unga akademi eller andra gäster in utifrån. I steg 3 hälsar forskarna på i riksdagen igen vid ett gemensamt möte då man delar erfarenheter med övriga par.

Ny omgång 2016–2017

Helena Filipsson, docent i geobiosfärsvetenskap vid Lunds universitet och Lena Hallengren (S)
Jens Hjerling-Leffler, forskare inom molekylär neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Emilia Töyrä (S)
Sanna Koskiniemi, biträdande universitetslektor i mikrobiologi vid Uppsala universitet och Ida Karkiainen (S)
Martin Leijnse, docent i fysik vid Lunds universitet och Emma Hult (MP)
Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Hans Rothenberg (M)
Mia Lindskog (alumn), forskarassistent inom neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Elisabet Knutsson (MP) 
Jonas Olofsson, Pro Futura Scientia Fellow vid SCAS, docent samt lektor i psykologi vid Stockholms universitet och Sara-Lena Bjälkö (SD)
Anna Rising, docent i translationell medicin vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet och Fredrik Christensson (C)
Karl Wennberg, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och Linköpings universitet och Christina Örnebjär (L)

BILDER

Rundtur i Riksdagshuset (Klicka för förstoring) Foto: Ana Carla Beramendi/Sveriges unga akademi

Mer information

RIFO Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm