Anna Rising Foto: Anna Kjellström/Sveriges unga akademi

Anna Rising Foto: Anna Kjellström/Sveriges unga akademi

Anna Rising på Mini Science Fair med Nobelmuseet: Hur gör spindeln sin tråd?


Anna Rising medverkade för Sveriges unga akademi när Nobelmuseet arrangerade Mini Science Fair den 18 oktober. Besökare fick chans att möta forskare inom olika fält som experimenterar i sitt arbete, ställa frågor till dem, se experiment och prova på själva.

– Det var verkligen jättekul, mycket folk och väldigt interaktivt! sa Anna Rising, och tillade att hon till och med blivit hes efter alla fina samtal med intresserade besökare. Anna Rising är docent i translationell medicin vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Spindeltråd spinns

Spinning Bild: Anna Rising

Om Anna Risings forskning: Hur gör spindeln sin tråd och hur tillverkar man konstgjord spindeltråd?

Spindeltråd är ett fascinerande material – starkare än stål, lätt och biologiskt nedbrytbart – men eftersom spindlar är svåra att ha i fångenskap och spinner små mängder tråd måste man tillverka tråden på konstgjord väg. En biomimetisk spinningsprocess – att spinna genom att härma naturen – är troligtvis den bästa vägen för att tillverka trådar som liknar riktig spindeltråd.

Spindeltråd består av proteiner som förvaras i en vattenlösning i körtlar i spindelns bakkropp. I körtelns utförsgång omvandlas de lösliga proteinerna till en tråd inom bråkdelar av en sekund. Den avgörande faktorn som reglerar spindeltrådsbildningen är att det blir surare och surare utmed körteln (pH sjunker). Den välreglerade pH-gradienten och dess effekter på spindeltrådsproteinerna säkerställer att tråden bildas snabbt och på ett bestämt ställe i körtelns utförsgång.

Baserat på våra upptäckter har vi designat vi ett konstgjort spindeltrådsprotein som kan produceras i bakterier och en spinningsanordning som efterliknar spindeltrådskörteln.

Mer information

Nobelmuseet Mini Science Fair Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm