SR Vetenskapsradions Ulrika Björkstén, DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther och Sveriges unga akademis ledamot Jonas Olofsson i förmiddagens panel på vetjodagen16. Foto: Dag Kättström

Om forskningfusk och filterbubblor på seminarium om vetenskapsjournalistik


Seminariet om vetenskapjournalistik, kallat ”Vetjodagen”, arrangerades av Forskning & Framsteg i samarbete med bland andra Sveriges unga akademi i Stockholm den 28 november. Många ledande vetenskapsjournalister och publicister deltog i seminariet som i år handlade om forskningsfusk och filterbubblor. Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg, modererade seminariet.

Läs en sammanfattning av vetjodagen16 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jonas Olofsson, docent i psykologi, medverkade för Sveriges unga akademi med presentationen ”Därför ska ni lita på forskarna” och berättade dels om vad journalister kan tänka på när de värderar forskningsnyheter, dels om problematiken med att lägga tid på att hjälpa journalister i arbetet som i slutändan kanske aldrig blir någon nyhet.

DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunter, som själv disputerat i fysik, berättade om metoder för att under stor tidspress navigera det stora inflödet av vetenskapsnyheter och tillämpa rigorös faktagranskning. DN har flera regelverk på plats för att hjälpa journalister med faktagranskning av vetenskapsnyheter. Maria Gunther gav också ett tips till forskare: skriv aldrig ordet ”unik” i ämnesraden för ditt pressmeddelande, rådde den luttrade redaktören.

Bosse Lindqvist, dokumentärfilmaren som gjorde serien om Macchiarini för SVT:s Dokument inifrån, medverkade och berättade om serien och hur den tillkom. Det började med ett tips från en pensionerad KI-professor om att det fanns anmälningar på webbplatsen Retraction Watch.

Jack Werner, frilansjournalisten som bland annat startat ”Viralgranskaren” som granskar myter som florerar i sociala medier, delade med sig av råd för journalister som vill slå hål på myter: upprepa inte myten i rubriken, var stringent i beskrivningen av vad som är fel med myten - inga uppsatser, och var noga med att fylla ”tomrummet” efter myten med vad som är sanning.

Karin Gyllenklev, journalist på SVT Vetenskapsmagasinet, och tidigare på SR:s Institutet, berättade om sina erfarenheter av att förnya vetenskapsjournalistiken genom att kombinera genrer. Gyllenklev illustrerade sin presentation med den rap hon gjort för SR:s vetenskapsprogram Institutet om neandertalargener Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information

Programmet för vetjodagen16 (pdf) Pdf, 340.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Arrangörer vetjodagen

Forskning & Framsteg arrangerar Vetjodagen i samarbete med Institutet för mediestudier, Stiftelsen för Strategisk Forskning, IKEM, Vetenskapsrådet, Sveriges unga akademi, Vetenskap & Allmänhet och Vetenskapsmedia.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm