Anna Wetterbom Foto: Elin Dahlén

Sveriges unga akademi får ny vd


Anna Wetterbom har i dagarna rekryterats till posten som vd för Sveriges unga akademi. Hon har disputerat i bioinformatik vid Uppsala universitet och arbetar idag som ämnessakkunnig på utbildningsdepartementet. Wetterbom hälsas varmt välkommen av Sveriges unga akademi och tillträder i början av mars.

Anna Wetterbom har också en post dok. från SciLifeLab vid Karolinska Institutet och en civilingenjörsexamen i teknisk biologi från Linköpings universitet i botten. Hon har ett stort intresse för och expertis inom open science. Innan hon tillträdde sin nuvarande tjänst vid Regeringskansliet arbetade hon på Vetenskapsrådet som forskningssekreterare bland annat med ansvar för frågor om e-vetenskap (användning av modern informationsteknik för komplexa eller geografiskt spridda forskningsfrågor). Anna Wetterbom har bred erfarenhet från olika delar av forskningssystemet, inklusive forskningspolitik, forskningsinfrastruktur, internationella samarbeten och förhandlingar.

– Vi är väldigt glada över att ha rekryterat Anna Wetterbom! Hennes profil är ett värdefullt tillskott för oss. Vi ser verkligen fram mot att arbeta tillsammans och få ta del av hennes spännande och för oss viktiga erfarenheter, säger Camilla Svensson, ordförande i Sveriges unga akademi.

– Jag ser verkligen fram emot att tillträda som vd för Sveriges unga akademi! Det är ett stort förtroende att ta över stafettpinnen från Anna Sjöström Douagi och få leda en sådan spännande verksamhet. Jag är full av förväntan över att få lära känna akademins ledamöter och tillsammans med dem vidareutveckla akademien och dess verksamhet, säger Anna Wetterbom, tillträdande vd.

Privat är Anna Wetterbom gift med Björn Wetterbom som är teknikkonsult och familjen har två barn.

Kontakt
Ordförande, Camilla Svensson, Karolinska Institutet, camilla.svensson@ki.se, 070-770 99 82
Vice ordförande, Kristian Pietras, Lunds universitet, kristian.pietras@med.lu.se, 070-920 97 09
Tillträdande vd, Anna Wetterbom, Sveriges unga akademi, anna@wetterbom.se, 0733-26 71 67

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm