Anna Rising i sitt labb med en spindel av arten Nephila clavipes. Foto: Kerstin Nordling

Anna Rising med en spindel av arten Nephila clavipes. Foto: Kerstin Nordling

Science café på Nobelmuseet med spindelforskare


Anna Rising presenterade sin forskning om konstgjord spindeltråd den 25 april under ett Science café på Nobelmuseet.

Under ett Science café på Nobelmuseet, som pågår runt 45 minuter, berättar en forskare om sitt arbete och samtalar med publiken i museets café.

– Det var en trevlig publik, de ställde kul frågor som: Vad är det som gör tråden så stark? Hur ser proteinerna ut som bygger upp tråden och vad händer när den bildas? Sen var det en del frågor om varför spindlar har så många ögon och vilken den största spindeln är, men de var svårare att svara på, säger Anna Rising.

Anna Rising forskar inom medicin, och närmare bestämt inom fälten bioteknik, biokemi och regenerativ medicin. Rising och hennes kollegor kan nu producera spindeltrådsfibrer på konstgjord väg som motsvarar kroppens senor i styrka, är biokompatibla och bryts ner i takt med att ny vävnad bildas i kroppen. Detta biomaterial har potential att användas inom en rad medicinska områden. De fokuserar på regenerativ medicin (vävnadsrekonstruktion), främst stamcellsodling och återbildning av skadade nerver, vilket är ett relativt nytt forskningsområde. Målet på sikt är att kunna ersätta eller återställa skadade organ och vävnader.

Mer information

Progam Nobelmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm