Josefin Larsson

Docent i astronomi vid Kungliga Tekniska högskolan

Ledamotsperiod 2017–2022

Jag är astronom och arbetar med exploderande stjärnor och svarta hål. Detta är några av de mest extrema händelser och miljöer som universum har att erbjuda. Frågor som speciellt intresserar mig är vad som triggar explosionerna och hur det går till när supersnabba jetstrålar bildas i närheten av svarta hål. I praktiken innebär detta att jag spenderar dagarna med att analysera data från olika teleskop. För att kunna studera olika fenomen så använder jag mig av observationer som täcker större delen av det elektromagnetiska spektrumet. Till exempel så använder jag teleskop som observerar energirik röntgen- och gammastrålning för att studera jetstålar, medan optiska observationer med Hubbleteleskopet är utmärkta för att studera Supernova 1987A, den mest närbelägna stjärnexplosionen i modern tid.

BILDER

1. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi 2. Foto: Markus Marcetic/KAW (Klicka för förstoring)

Josefin Larsson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: KAW/Marcus Marcetic

KORTA FAKTA

Född: 1980
Familj: sambo Daniel
Intressen: Jag gillar att resa och upptäcka nya länder. I bästa fall blir det ett nytt land per år. Läsa böcker, skidåkning (utför) och dans är också stora intressen.

”Jag är med i Sveriges unga akademi för att jag tycker att det är viktigt att unga forskare deltar i den forskningspolitiska debatten och därmed påverkar förutsättningarna för forskning i Sverige. Jag vill speciellt lyfta fram vikten av att satsa på grundforskning.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm