ForskarFredag

ForskarFredag

2017-09-29

Dag: fredag 29 september

ForskarFredag arrangeras den 29 september över hela landet. Akademins ledamöter leder vetenskapsspelet Expedition Mundus med skolklasser på Framtidsmuseet i Borlängelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, i Falköpinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, på Vattenhallen i Lundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Vetenskapens huslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och i Södertörn/Huddingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Stockholm.

Expedition Mundus

Deltagare på akademins sommarforskarskola Forskarmöten spelar Expedition Mundus. Foto: Annika Moberg/Sveriges unga akademi

Vetenskapsspelet Expedition Mundus

Vetenskapsspelet Expedition Mundus går ut på att med hjälp av vetenskaplig metod utforska en ny värld – Mundus. Spelledarna inleder med berättelsen som ger bakgrunden till spelet och delar sen ut frågekort där deltagarna kan välja olika svårighetsgrad. Svårare frågor tar längre tid, men ger också mer poäng. Sen letar spelarna ledtrådar eller ”bevis” bland posters som finns uppsatta i spellokalen. När de tror sig ha rätt svar ska spelarna söka upp en spelledare. Är svaret rätt får de ”publicera” frågekortet tillsammans med tillhörande svarskort på ett bord. På bordet med publicerade kort ackumuleras kunskap under spelets gång som de andra spelarna kan ta del av. Det lag som har mest poäng vinner spelet. En spelomgång tar ca en timme.

Expedition Mundus utvecklades av den unga akademin i Holland, De Jonge Akademie, och lanserades på svenska av Sveriges unga akademi 2015.

ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. År 2017 arrangeras aktiviteter på 30 orter över hela Sverige. Lokala arrangörer är till exempel universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner. Målgruppen är den breda allmänheten, men en särskild inriktning på barn och unga. Besökarna möter forskare och forskning genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra spännande aktiviteter.

Mer information

ForskarFredaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk