Aase Högfeldt och Robert Lagerström på BUFF i Malmö Foto: Sveriges unga akademi

Aase Högfeldt, LadyBug Festival, och Robert Lagerström, Sveriges unga akademi introducerar sessionen En bättre morgondag. Klicka för att zooma. Foto: Sveriges unga akademi

Akademin på filmfestivalen för barn och unga i Malmö

2019-03-26

Sveriges unga akademi och LadyBug Festival hade nöjet att få arrangera en session på BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö under tisdagen i festivalveckan. Gymnasieelever bland annat från Bryggeriet i Malmö fanns i publiken.

Progammet

BUFF 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fem kortfilmer visades och kommenterades av lika många forskare. LadyBug Festivals Aase Högfeldt och SUA-ledamöterna Hanna Isaksson, Martin Leijnse, Robert Lagerström och Pontus Nordenfelt, stod för urvalet av filmer. De handlade om frågor som swatting (elakt prank i datorspelscommunityt), stamning, vardagsrasism, hedersförtryck, och ensamhet. Akademins Robert Lagerström, IT-säkerhetsforskare vid KTH, och Aase Högfeldt är initiativtagare till projektet En bättre morgondag som med utgångspunkt i film ger forskningsperspektiv på olika frågor.

Det segrande bidraget i kortfilmstävlingen En bättre morgondag, Tom, var en av filmerna. Skaparna Elis Lindsten och Hugo Söderberg, Iris FILM, var på plats och fick diplom för sin mycket välgjorda kortfilm om Tom, en sorgsen kille med destruktiva tankar, som vaknar upp till en tom värld utan människor. Alla är försvunna och nu är Tom alldeles ensam.

Forskare inom filmvetenskap, logopedi, medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och cybersäkerhet kommenterade varsin film ur sitt perspektiv och berättade kort om sin forskning. Under publiksamtalet kom bland annat kloka frågor om hacking och IT-säkerhet.

Projektet är ett sammarrangemang mellan Sveriges unga akademi, LadyBug Festival och BUFF.

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk
Instagram