Steffi Burchardt, ordf. Maria Tenje, Tove Fall, Robert Lagerström och Stefan Engblom, jurymedlemmar finalen i Utställningen Unga Forskare Foto: Sveriges unga akademi

Final i Utställningen Unga Forskare


Att vara förebilder och bidra till att inspirera ungdomar till att välja vetenskapens väg är viktigt för akademin. Därför är vi glada över samarbetet med organisationen Unga Forskare. Även i år hade vi det hedersamma nöjet att leda och medverka i juryn när årets final av Utställningen Unga Forskare avgjordes. Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik och arrangeras av Unga Forskare.

Den första uttagningen för de tävlande sker digitalt, semifinaler arrangeras därefter runt om i landet på universitet och science center. En fjärdedel av projekten går vidare till finalen i Stockholm där finalisterna får träffa juryn, göra studiebesök i olika forskar- och vetenskapsmiljöer, gå på föreläsningar och delta i den traditionsenliga sittningen. Det hela avslutas med en prisceremoni på Tekniska museet då alla pristagare presenteras och belönas. Deltagarna tävlar om priser och stipendieresor till ett värde av över 500 000 kronor. Sveriges unga forskningslandslag utses också som under ett år representerar Sverige på världens största projektutställningar, vetenskapsforum och forskningsläger för unga; såklart en bra start på forskarkarriären!

I år medverkade akademins ledamöter Stefan Engblom, docent i beräkningsvetenskap vid Uppsala universitet, och ordförande i juryn, Steffi Burchardt, docent och universitetslektor i strukturgeologi vid Uppsala universitet, Gabriel Skantze, professor i talteknologi vid Kungliga Tekniska högskolan, akademins ordförande Maria Tenje, docent i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet, Robert Lagerström, docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid Kungliga Tekniska högskolan och Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet i juryn.

– Elevernas engagemang och kreativitet är slående, och man kan inte låta bli att känna en stor glädje och hopp för framtiden! kommenterade Steffi Burchardt.

Mer information

Utställningen Unga Forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationen Unga Forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskarmöten – Akademins sommarforskarskola
Länk till annan webbplats.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm