Betty Malmberg hälsar välkomna till Fika med forskare i riksdagen med akademins Sara Strandberg och Martin Leijnse. Foto: Sveriges unga akademi

Fika med forskare i riksdagen


På tisdagen var det dags för vårens andra ”Fika med forskare” i riksdagen som Sveriges unga akademi gör tillsammans med Rifo. Ett femtontal kaffe- och vetenskapssugna riksdagsledamöter hade samlats för att få följa med på ”En resa i den moderna fysiken” tillsammans med Martin Leijnse, kvantfysiker och Sara Strandberg, partikelfysiker. 

Först ut var Martin Leijnse, docent i fysik vid Lunds universitet, som berättade om sin forskning på temat ”Från kvantmekanik till kvantteknologi – hur fysikalisk grundforskning lett till en teknisk revolution och varför en andra revolution kan vänta runt hörnet”.

Under 1900-talet ägde den första kvantrevolutionen rum. Martin berättade om hur kvantmekaniken, hjälpt oss att förstå universums allra minsta byggstenar, men också lett fram till en massa tillämpningar i dagens moderna samhälle. Hur det som började med ren nyfikenhetsdriven grundforskning idag tillämpas i allt från smarta mobiler till laser. Sedan förklarade Martin att vi nu står inför den andra kvantrevolutionen. Efter många år av grundforskning som lärt oss förstå ”konstiga” kvantfenomen som superposition och sammanflätning kommer nu tillämpningarna. Martin berättade om kvantdatorer och kvantkommunikation som kommer kunna användas för att utveckla allt från artificiell intelligens till en sorts ”teleportering” och säker informationsöverföring.

Martin avrundade med två heta tips: 1) Håll koll på kvantteknologin – det kommer bli stort, och 2) Prioritera grundforskningen – de mest spännande teknologierna har vi nog inte ens tänkt på ännu.

Därefter tog Sara Strandberg, lektor i elementarpartikelfysik vid Stockholms universitet över och berättade om sin forskning på temat ”På jakt efter det okända – om modern fysik och universums minsta beståndsdelar”.

Sara inledde med att berätta om atomer, elektroner och upp- och nerkvarkar – partiklar som vi länge trodde var universums minsta beståndsdelar. Men ju mer vi lär oss, ju mer förstår vi att allt är uppbyggt av ett bubblande kvantmekaniskt moln bestående av en massa olika partiklar. För att förstå hur allt är uppbyggt måste vi förstå egenskaperna hos alla dessa ”bubbelpartiklar”, berättade Sara. Det kan vi göra genom att skapa partiklarna under kontrollerade former. Därför har forskarsamhället etablerat CERN – världens största partikelfysiklaboratorium. Här krockas protoner i nära ljusets hastighet och ur energin som frigörs skapas nya spännande partiklar som forskarna kan studera. ”Tänk dig att du krockar två Volvo-bilar och ut kommer en Ferrari”, förklarade Sara.

”Jag är fysiker för att jag vill förstå världen. Det är något djupt mänskligt i vårt behov av att förstå och tolka vår omgivning”, avslutade Sara.

Fika med forskare är en återkommande aktivitet som Sveriges unga akademi arrangerar tillsammans med organisationen Riksdagsledamöter och forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Rifo). Över en kopp kaffe och en muffin bjuder ledamöter ur Sveriges unga akademi på populärvetenskapliga presentationer och diskuterar sin forskning med ledamöter och tjänstemän i riksdagen.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm