Forskartorget 2019 Foto: Erik Thor/SUA

David Håkansson, Robert Lagerström och Katarina Wadstein MacLeod. Foto: Erik Thor/SUA (Håkansson, MacLeod) Sveriges unga akademi (Lagerström)

Bokmässan: Vetenskaplig kunskap – ett kalejdoskop


Dag: fredag 27 september
Tid: 14:30–15:00
Plats: Forskartorget B05:72, Bokmässan, Göteborg
Arrangör: Forskartorget, Sveriges unga akademi

Program Forskartorget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I samband med årets bokmässa presenterar Sveriges unga akademi en ny bok: Ett kaljedoskop av kunskap – Sveriges unga akademi om vetenskap och samhälle. På Forskartorget delar vi med oss av boken, redaktör David Håkansson och författarna till kapitlen Vad gör en bild? Granen i den nordiska konsten och En stundande cyberepidemi? av professor i konstvetenskap och recensent Katarina Wadstein MacLeod respektive IT-säkerhetsforskare och entreprenör Robert Lagerström ger smakprov och samtalar på bokens tema.

Forskare sammanfogar gamla och nya skärvor av vetande till helhet, och tillsammans bidrar olika fält med kunskap som bygger den ständigt föränderliga värld som kan beskådas i kalejdoskopet. Genom att vrida och vända på problem i ljuset av tidigare kunskap framträder nytt vetande och nya lösningar på vår tids utmaningar. Här diskuteras hur vi tar fram ny kunskap som berikar kunskapens kalejdoskop med utgångspunkt från forskningsfälten, språk, cybersäkerhet och vulkaner.

Medverkande: David Håkansson, professor i nordiska språk, Uppsala universitet, Robert Lagerström, docent i IT systemarkitektur, KTH och Katarina Wadstein MacLeod, professor i konstvetenskap, Södertörns högskola. Moderator: Annika Moberg/Sveriges unga akademi

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm