ForskarFredag

ForskarFredag med Sveriges unga akademi

2019-09-27

Dag: fredag 27 september

Program ForskarFredaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ForskarFredag arrangeras den 27–28 september över hela landet och akademins ledamöter spelar vetenskapsspelet Expedition Mundus med skolklasser i Borlängelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Falköpinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Lundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Stockholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Umeålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sayad och Anna Rising Foto: Sverige unga akademi

Yes! Sayads lag har kommit fram till rätt svar och får poäng. Anna Rising (till höger) leder en spelomgång av Expedition Mundus på sommarforskarskolan Forskarmöten. Foto: Sveriges unga akademi

Vetenskapsspelet Expedition Mundus

Vetenskapsspelet Expedition Mundus går ut på att med hjälp av vetenskaplig metod utforska en ny värld – Mundus. Spelledarna inleder med berättelsen som ger bakgrunden till spelet och delar sen ut frågekort där deltagarna kan välja olika svårighetsgrad. Svårare frågor tar längre tid, men ger också mer poäng. Sen letar spelarna ledtrådar eller ”bevis” bland posters som finns uppsatta i spellokalen. När de tror sig ha rätt svar ska spelarna söka upp en spelledare. Är svaret rätt får de ”publicera” frågekortet tillsammans med tillhörande svarskort på ett bord. På bordet med publicerade kort ackumuleras kunskap under spelets gång som de andra spelarna kan ta del av. Det lag som har mest poäng vinner spelet. En spelomgång tar ca en timme.

Expedition Mundus utvecklades av den unga akademin i Holland, De Jonge Akademie, och lanserades på svenska av Sveriges unga akademi 2015.

ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Varje år arrangeras aktiviteter på omkring 30 orter över hela Sverige. Lokala arrangörer är till exempel universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner. Målgruppen är den breda allmänheten, men en särskild inriktning på barn och unga. Besökarna möter forskare och forskning genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra spännande aktiviteter.

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk