Helena Sandberg och Pontus Nordenfelt ledde Expedition Mundus på Vattenhallen i Lund. Foto: Sveriges unga akademi

Vetenskapsspel från norr till söder på ForskarFredag


ForskarFredag inträffar sista fredagen i september. Då arrangeras mängder av utåtriktade aktiviteter med forskare från norr till söder, och i hela Europa under namnet Researchers' Night. Sveriges unga akademi hade nöjet att få spela vetenskapsspelet Expedition Mundus med skolklasser på fem orter, i Borlänge, Falköping, Lund, Stockholm och Umeå. Akademins Pontus Nordenfelt och alumn Helena Sandberg rapporterar från Vattenhallen i Lund.

Klang raf raf eller klang blof? Stort engagemang bland skånska gymnasieelever på Expedition Mundus.

Spelledarna fick jobba på för att hålla takten med eleverna som med stor entusiasm och högt tempo utforskade planeten Mundus, och dess invånare - mundianerna. Eleverna kom från olika årskurser och gymnasieskolor i Skåne. De fick under lustfyllda former pröva på att vara forskare genom att bekanta sig med vitt skilda frågor och ämnen liksom datamaterial, de fick resonera kring sina svar, publicera och granska den kunskap som samlades in. Expedition Mundus är en del av Vattenhallen i Lunds firande av ForskarFredag.

1. ForskarFredag välkomnar deltagare på Vattenhallen i Lund, Pontus Nordenfelt till höger. 2. Expedition Mundus spel i Lund. 2. Palle Dahlstedt och Philippe Tassin rättar svar under en spelomgång i Falköping. Klicka för att zoom:a.

1. Mundus utforskas på Science Center 2047 i Borlänge. 2. Akademins VD Anna Wetterbom rättar svar under Mundusspel på Science Center 2047 i Borlänge. 3. Mundusutforskare i Borlänge. Foto 1–3: Anna Danielsson. Klicka för att zoom:a.

1. Ronnie Berntsson introducerar Expedition Mundus under ForskarFredag i Umeå. 2–3. Mundusutforskare på besök på Umeå universitet. Foto 1–3: Marie Wiberg. Klicka för att zoom:a.

Mer information

ForskarFredag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm