I Svt-studion vid offentliggörandet den 9 oktober: Claes Gustafsson, Nobelkommittén för kemi, Victoria Dyring, Svt, Sanna Koskiniemi och Johan Rockberg, Sveriges unga akademi.

5 frågor till Johan Rockberg om Nobelpriset i kemi 2019


Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2019 till John B. Goodenough, The University of Texas at Austin, USA, M. Stanley Whittingham, Binghamton University, State University of New York, USA och Akira Yoshino, Asahi Kasei Corporation, Tokyo, Japan och Meijo University, Nagoya, Japan, ”för utveckling av litiumjonbatterier”. Johan Rockberg är docent och universitetslektor inom antikroppsteknologi och riktad evolution vid Kungliga Tekniska högskolan.

Svt Tillkännagivande av kemipriset 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterar ditt fält till årets pris?

Årets pris ligger på betryggande avstånd från min forskning kring läkemedel, proteiner och celler - men är sjukt spännande.

Vad tycker du om priskommitténs val?

Det var ett mycket välförtjänt och efterlängtat pris som verkligen haft stor påverkan för mänskligheten.

Är det något tidigare pris som du tycker är extra intressant och varför?

En favorit är den geniala och enkla PCR-metoden som med hjälp av ett värmeblock möjliggör masskopiering av DNA.

Är det något du tycker är värdigt ett Nobelpris som ännu inte fått det?

Jag skulle gärna se ett pris för kartläggningen av det mänskliga genomet i kombination pris för genterapi som nyss slagit igenom och botar ärftliga sjukdomar.

Vad har årets pris för betydelse?

Olja, kol och andra bränslen är eminenta på lagringsformer av energi i liten volym. Dock är de varken miljömässigt hållbara eller möjliga att förbränna på smidigt sätt i, till exempel en laptop eller mobil. Litiumjonbatterierna möjliggör överrgången till portabel lagring av förnyelsebar energi från tex sol, vind och vatten i en liten volym. Dessutom är det snabbladdningsbara och säkrare än tidigare batterier vilket gör det möjligt att också ladda riktigt stora batterier för att till exempel kunna ladda tillräckligt för att köra en elbil. Med andra ord ett pris som möjliggör övergång både till ett flexiblare, mer mobilt och hållbarare samhälle – vilket kanonpris!

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm