Aase Högfeldt (LadyBug Festival), segraren i kortfilmstävlingen Maya Åkeson Rayner och Pontus Nordenfelt, SUA-ledamot och docent i infektionsbiologi vid Lunds universitet. Foto: Sveriges unga akademi

Kortfilmsfestival och prisutdelning med niondeklass i Malmö


Den 30 september arrangerade Sveriges unga akademi och LadyBug Festival sessionen En bättre morgondag på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Fem kortfilmer om identitet och migration var utgångspunkt för samtal mellan forskare och niondeklassare. Maya Åkesson Rayner fick pris för sin film Pathways.

– Den här gången var vi extra glada att få träffa en livs levande skolklass efter att ha fått skjuta upp En bättre morgondag i våras. De hade så bra frågor om filmerna och fick oss forskare att tänka till, varmt tack till Möllevångsskolan, säger Pontus Nordenfelt. Aase Högfeldt hade också gjort ett mästerligt urval med nya kortfilmer om identitet och migration som inspirerade de efterföljande samtalen.

Filmfestivalen hade skjutits upp på grund av pandemin och genomfördes nu i decimerad och mer intim skala med endast en skolklass i salongen. Frågorna från publiken handlade bland annat om greppet i en av filmerna, den franska Little White Dude, där huvudrollen spelas omväxlande av en vit och en svart skådespelare. Publikfrågor kom också om AI som var temat i filmen Robot Will Protect You. Efter visningen kom också publik ner till panelen och ställde frågor.

Maya Åkeson Rayner fick pris i kortfilmstävlingen En bättre morgondag för sin film Pathways. Maya fick presenter och diplom och berättade om arbetet med filmen som spelats in i Nepal under International Youth Media Summit.

Skräckfilmsexperten Anna Arnman, Malmö universitet, statsvetare Agustín Goenaga, Lunds universitet och robotforskare Elin Anna Topp, Lunds universitet kommenterade var sin film utifrån sina respektive perspektiv.

Om filmprojektet En bättre morgondag

Projektet En bättre morgondag som kombinerar kortfilmsfestival och forskarsamtal startades 2017 av Robert Lagerström, IT-säkerhetsforskare vid KTH och ledamot i SUA, och Aase Högfeldt, konstnärlig ledare och grundare av LadyBug Festival. En bättre morgondag omfattar dels sessioner på filmfestivaler runt om i landet där forskare samtalar med barn och unga med utgångspunkt i 4–5 utvalda kortfilmer. Hittills har En bättre morgondag genomförts vid fem tillfällen, i Göteborg, två gånger i Malmö, i Stockholm och i Uppsala. Inom ramen för En bättre morgondag har också två kortfilmstävlingar arrangerats.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm