Katarina Wadstein MacLeod och Oscar Agertz öppnar salongen. Foto: SUA

Salong om humor i vetenskap


Sveriges unga akademi och LMK-stiftelsen arrangerade en vetenskaplig salong i Lund om humor, som ett mångbottnat ämne och vetenskapligt stoff, ett sätt att förmedla nya forskningsrön liksom ett möjligt verktyg i det akademiska arbetet. Att kunna skratta åt sig själv är avgörande.

På salongen tar man sig an ett tema över en bit mat med hjälp av inbjudna talare och gäster. Sveriges unga akademis (SUA:s) Oscar Agertz, astronom vid Lunds universitet och Katarina Wadstein MacLeod, konstvetare vid Södertörns högskola, modererade salongen och introducerade talarna.

1. I förgrunden SUA:s vice ordf. Mia Liinason. 2. SUA:s Katarina Wadstein MacLeod och Oscar Agertz hälsar välkomna och introducerar talarna. 3. Ola Sigurdson ger en exposé över humorns historia. Foto: SUA

1. Marie Dacke berättar om hur humor gagnat hennes forskning. 2. Göran Bexell jämför humor med musik. 3. SUA:s vd Sverker Lundin och alumn Marie Dacke. Foto: SUA

Kvällens första humorexpert, Ola Sigurdson, forskare i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, har också skrivit ett verk i tre band om humorns historia och filosofi. Ola underströk att det komiska ofta uppstår i mellanrummen, när ett avbrott sker i det välkända och vardagliga. Så är det också med forskning, lösningen på ett problem infinner sig gärna plötsligt i mellanrummet mellan koncentration och distraktion, vilket i sig är komiskt. Humor kan också få den ibland utmanande forskarvardagen att hålla ihop, log Sigurdson.

SUA-alumn Marie Dacke, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet, tilldelades till sin förvåning Ig Nobelpriset 2013 för sin forskning på dyngbaggar som hon visade kan navigera med hjälp av Vintergatan. Det var inte avsett att vara roligt, invände hon först. Men hon insåg det komiska i studien där dyngbaggarna försetts med kepsar och tofflor. Ig Nobelpriset belönar forskning som först får dig att skratta, och sedan att tänka. Priset röner också enorm uppmärksamhet och Maries forskning kom kort därefter även att ingå i en konversation i humorserien The Big Bang Theory, och forskarkollegor från världen över gratulerade henne i långt högre utsträckning än när den ursprungliga vetenskapliga artikeln publicerades i Current Biology. Humor hjälpte min forskning att nå vida, långt utanför akademin, konstaterade Marie Dacke.

LMK-stiftelsens ordf. Göran Bexell, tidigare rektor vid Lunds universitet och seniorprofessor i etik, liknade humor vid musik, som kräver känsla och tajming, och aldrig har ett egenvärde utan förutsätter det vardagliga då den inte uppstår ur tomma intet. Humor och allvar finns ofta sida vid sida. Till exempel Lundahumoristen Hasse Alfredsson, det komiska geni som med kollegan Tage Danielsson utgjorde den älskade humorduon Hasse och Tage, hade vid sidan av sin humorkarriär ett stort engagemang i Amnesty och skrev böcker med en mörkare ton. Lunds universitet har inskrivet i sin strategi att humor är ett av lärosätets nyckelord. Man var egentligen oense om ifall humor var ett bra begrepp i en strategi, men kände sig uppmuntrade av idén att det kanske skulle utmana Uppsala universitet. Göran betonade att empati och tillit är avgörande för humor.

Enligt salongsformatet följde en gemensam frågestund efter talarnas anföranden, och sen fortsatte samtalen i mindre grupper till kaffet.

SUA ser fram mot fler salonger i Lund!

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm