SUA-ledamot och professor i naturvetenskapernas didaktik Anna Danielsson är projektledare för Forskarmöten. Foto: Erik Thor/SUA

Nu är utlysningen öppen för Forskarmöten 2022


Den 8–10 augusti planerar vi att genomföra vår populära sommarforskarskola Forskarmöten för första gången på Norrbyskär utanför Umeå. På Forskarmöten får ungdomar möta unga, ledande forskare inom olika fält, från malariaforskning till pedagogik. Är du nyfiken på vad en forskare gör, vad man kan forska om och hur man blir en forskare? Vill du hänga med likasinnade på sommarlovet? Då är Forskarmöten helt rätt!

Mer information och anmälan

För första gången arrangeras Forskarmöten på KFUM:s kurs- och lägergård på Norrbyskär, i Västerbottens skärgård utanför Umeå. Sveriges unga akademi ser mycket fram mot detta och flera Umeå-forskare, både aktiva och tidigare ledamöter, är engagerade som ledare.

Smågruppsmöte: en forskare (Jens Hjerling Leffler, hjärnforskare och SUA-alumn) pratar och svarar på frågor tillsammans med deltagare om hur det fungerar inom hans fält, om sin forskning och hur vägen in i forskaryrket kan se ut. Foto: Sveriges unga akademi

– Forskarmöten ger gymnasieungdomar en möjlighet att får träffa forskare från en rad olika områden, men lika värdefullt brukar deltagarna tycka att det är att få träffa andra ungdomar som också är intresserade av forskning. Detta är en fantastisk möjlighet för gymnasieungdomar som är nyfikna på forskning att få en inblick i vad det kan innebära att jobba som forskare. Jag ser själv fram emot tre intensiva dagar med forskningspresentationer, samtal om forskning och sociala aktiviteter och mest av allt att få möta gymnasieungdomar är nyfikna på en framtid som forskare, hälsar Anna Danielsson, SUA-ledamot och professor i naturvetenskapernas didaktik vid Stockholms universitet.

Flera Umeå-forskare bland årets ledare

Ronnie Berntsson, docent i medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet

Ellen Bushell, forskare i parasitologi vid MIMS, Umeå universitet och Wallenberg Academy Fellow

Karolina Kauppi, forskare i medicinsk biologi vid Karolinska Institutet och Umeå universitet

Marie Wiberg, professor i statistik vid Umeå universitet, SUA-alumn

Forskarmöten genomförs med stöd från Kempestiftelserna.Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm