Tusse (på filminspelning) och Victor på besök i Hammarbyskolan Södra. Foto: SUA

Forskardrömmar med sjundeklassare i Enskede


Enskede bibliotek och Hammarbyskolan Södra bjöd in Sveriges unga akademi för att prata klimat och forskning med sjundeklassare.

Steffi Burchardt Foto: Enskede bibliotek

Steffi Burchardt Foto: Enskede bibliotek

Sveriges unga akademi träffade tre klasser vid lika många tillfällen. Med akademins barnbok Forskardrömmar – Berättelser för nyfikna barn som utgångspunkt berättade forskarna Steffi Burchardt och Victor Galaz om sin forskning. Både Steffi och Victor är porträtterade i boken. Steffi är geolog och forskar på vulkaner, hon kan till exempel berätta hur vulkanutbrott påverkat klimatet tidigare i historien. Steffi hade med sig en bit färsk lava från Island där hon gjorde fältstudier nyligen. Victor Galaz forskar i statsvetenskap med inriktning på klimat- och miljöfrågor vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Victor berättade om hur de tagit hjälp av AI och maskininlärning för att undersöka pengaflöden i de så kallade Panamapappren, ett mycket stort antal hemliga dokument som läckt ut på internet. På så vis kunde man se vilka företag som tjänar pengar på att skövla skog, vilket bidrar till koldioxidutsläpp.

Cecilia (lärare), Victor och Jennie (lärare). Foto: SUA

Sjuorna hade många bra frågor till forskarna, som hur nettot av utsläpp från Amazonas ser ut och hur utvecklingen där ser ut. Någon undrade också om det kommer bli möjligt att bo på Mars. Man undrade också hur befolkningsökningen i världen ser ut och ifall resurser finns till alla. Det gör det förklarade Victor, vi behöver se till att fördela resurserna mer rättvist och använda dem klokare.

Sveriges unga akademi riktar ett kärt tack till Enskede bibliotek och de fantastiska eleverna och lärarna i Hammarbyskolan Södra!

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm