Jenny Larsson

Professor i baltiska språk vid Stockholms universitet

Ledamotsperiod 20122017

Jag är språkhistoriker och målet med min forskning är att försöka kartlägga hur de indoeuropeiska språken har utvecklats genom tid och hur de förhåller sig till varandra. Jag är professor i baltiska språk, men har en bred språkvetenskaplig bakgrund och har även forskat och undervisat i bl.a. gotiska, sanskrit, avestiska, grekiska och latin. Jag har nyligen publicerat en bok om det baltiska språk som talades i Ostpreussen innan området erövrades av Tyska orden.

Jag var Sveriges unga akademis ordförande 2015 –2016.

BILDER

Jenny Larsson (Klicka för förstoring) Foto: från vänster/uppifrån och ned: Markus Marcetic, Forskartorget

Jenny Larsson (Klicka för förstoring) Foto: 1. privat 2. Annika Moberg/Sveriges unga akademi

Jenny Larsson Foto: Jan Nordén

Foto: Jan Nordén (klicka för högupplöst bild)

KORTA FAKTA

Född: 1973
Familj: Sambo och en dotter
Intressen: Hela familjen är språkintresserad och reser mycket. Vi tillbringar ofta somrarna i Bretagne (Frankrike) för att lära sig mer om det keltiska språket bretonska som talas där. Ibland går dock färden till Litauen för att träffa vänner, äta litauiska cepelinai, bada och njuta av den vackra naturen.
Övrigt: När Jenny fyllde 30 år fick hon en festskrift av sina kollegor.

“För mig har det betytt oändligt mycket att äntligen ha hittat ett sammanhang där kreativitet, nyfikenhet och kunskapssökande har en självklar plats i alla samtal, aktiviteter och diskussioner. Dessutom kan man alltid få ett gott råd när man behöver det som mest. Och det är ovärderligt.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm