Litteraturforskarna och Nobelprisnördarna Sigrid Schottenius Cullhed och Jana Rüegg provar besökarnas kunskaper med Nobelquizet i litteratur. Foto: SUA

SUA på plats i Nobelprismuseets utställning Evigt liv


Sveriges unga akademi bidrar med aktuell forskning i programmet för Nobelprismuseets utställning Evigt liv med aktiviteter som Nobelquizet i litteratur, samtal om hur vi kan påverka vår livslängd genom livsstil, och möjligheter och risker med AI. Inslaget heter Framtidens forskning och äger rum lördagar klockan 14.

Program Framtidens forskning, Evigt liv, Nobelprismuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tidningen Curie: Nobelutställning ställer frågor om evigt liv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Michael Schöll Foto: Erik Thor/SUA

Foto: Erik Thor/SUA

Evigt liv är en fantastisk, inspirerande utställning och vi känner oss både glada och stolta över att kunna bidra på plats med programmet Framtidens forskning, säger Michael Schöll, hjärnforskare vid Göteborgs universitet, en av de ledamöter som arbetar med SUA:s medverkan i utställningen.

Michael Schöll och Christian Ohm, partikelfysiker vid Kungliga Tekniska högskolan inledde Framtidens forskning under utställningens första helg med ett samtal om AI inom forskningen och möjligheter och risker som finns inom Michael och Christians respektive fält. I samtal med publiken diskuterades framförallt AI-användningen inom vården och vad som kommer att bli viktigt för att människan ska kunna använda sig av teknologin på bästa möjliga sätt.

Nobelquizet i litteratur

Sigrid Schottenius Cullhed och Jana Rüegg testade besökarnas kunskaper om litteraturpriset strax efter att årets litteraturpris till Annie Ernaux offentliggjorts. Kunskaper om vem som tilldelades det allra första litteraturpriset och vilken kvinna som var den första att tilldelas priset bedömdes som alldeles för enkla av Schottenius och Rüegg som ger kursen Nobelklassiker vid Uppsala universitet. Quizets första fråga var: Det finns otaliga kända citat från Nobelpristagares verk. Vems roman inleds med meningen: ”För att vara femtiotvå år och frånskild har han enligt vad han själv tycker sitt sexbehov rätt väl tillgodosett.” Svarsalternativen var 1. Rapport om Adam Jean-Marie Gustave av Le Clézio X. Onåd av J.M. Coetzee och 2. Växthuset av Mario Vargas Llosa. (Rätt svar hittar du längst ner i artikeln.)

Ett interaktivt samtal om kost, livstil och livslängd med Rikard Landberg, Ellen Bushell och Meena Daivadanam. Moderator: Annika Moberg. Foto: SUA

Kan vi påverka vår livslängd genom livsstil? Ett globalt perspektiv.

Ellen Bushell, Umeå universitet, Rikard Landberg, Chalmers och gäst Meena Daivadanam, Uppsala universitet och Karolinska Institutet (porträtterad i Forskardrömmar), höll ett interaktivt samtal om hur vår livsstil, med fokus på kost, påverkar vår livslängd och vad vi själva kan påverka. Rikard berättade om medelhavsdieten och den nordiska hälsosamma dieten och visade exempel på livsmedel som rekommenderas för vår hälsa. Ellen som forskar om immunförsvaret och sjukdomar som malaria och parasiter, berättade om hur man i vissa delar av världen riskerar att få i sig parasiter via maten, vilket leder till ett nedsatt immunförsvar och därmed också mindre motståndskraft mot sjukdomar. Meena beskrev hur den förväntade livslängden kan skilja upp till 20 år mellan hög- och låginkomstländer. Vi människor siktar högre i livet först när våra grundläggande behov är tillfredsställda. Har vi till exempel undkommit hunger, kan vi börja fokusera på att också äta rätt.

Oscar Nilsson, Josie, 2022. Photo: Jean-Baptiste Béranger

Oscar Nilsson, Josie, 2022. Photo: Jean-Baptiste Béranger

Kommande aktiviteter i Framtidens forskning

Den 29 oktober arrangerar SUA en happening med titel Evigt liv på medicinsk väg, Kazuo Ishiguros Never let me go och reservdelsmänniskan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med idé- och lärdomshistoriker Ylva Söderfeldt och en grupp läkarstuderande, samtliga från Uppsala universitet. Den 12 november kommer det handla om mörk materia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när astronom Oscar Agertz från Lunds universitet och partikelfysiker Christian Ohm, Kungliga Tekniska högskolan samtalar. Missa heller inte Populärvetenskaplig workshop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med ordf. Mia Liinason, den 26 november. Hela programmet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

(Rätt svar Nobelquizet fråga 1 är x. romanen Onåd av J.M. Coetzee, Nobelpriset i litteratur 2003)

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm