Värdarna Aase Högfeldt och Christian Ohm intervjuar Carin Larsson, forskare vid Karolinska Institutet och filmskapare Linda Lövgren som gjort filmen Vägg i vägg
Foto: SUA
Sveriges unga akademi och Sveriges Kortfilmfestival samlade forskare och filmskapare på den inledande filmsessionen En bättre morgondag för gymnasie- och högstadieklasser den 24 mars på Bio Indio i Stockholm. Årets festivaltema var: Tillsammans.
Program, filmer och medverkande Öppnas i nytt fönster.
Sveriges Kortfilmfestival 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Värdar: Aase Högfeldt och Christian Ohm. Foto: SUA
En bättre morgondag inledde Sveriges Kortfilmfestival 2023 och i publiken fanns högstadieklasser från Högalidskolan samt filmskoleelever från Kaggeholms Folkhögskola, Sigtuna Folkhögskola och Stockholms filmskola.
SUA:s Christian Ohm och Sveriges Kortfilmfestivals konstnärliga ledare Aase Högfeldt var värdar för En bättre morgondag och guidade publiken genom programmet. Inbjudna forskare kommenterade filmerna med perspektiv från sina respektive forskningsområden tillsammans med filmmakarna.
Först visades filmen Mina sköra händer som handlar om Arash som vill komma in på arbetsmarknaden men det är svårare än vad han tror. När han slängts in i ett märkligt grävprojekt, där han får en röd hoodie för att värma sig under vinterns kallaste veckor, börjar han fundera över var han faktiskt hamnat.
Ali Osman, universitetslektor och docent i pedagogik vid Stockholms universitet kommenterade filmen och drog paralleller med sin egen forskning som handlar om att vidga förståelsen av främst de institutionella villkoren för social inkludering i det svenska samhället. Även filmmakare Willy Fermelin var på plats för att berätta om sin film.
1. Ali Osman och filmskapare Willy Fermelin diskuterar filmen Mina sköra händer. 2. Fullsatt på Bio Indio för En bättre morgondag. Foto: SUA
Nästa film som visades var Vägg i vägg där Lo som är stum får kontakt med sin granne Lars och de blir vänner. En dag då Lars råkar illa ut måste Lo hitta ett sätt att rädda sin vän.
Carin Larsson, lektor och docent i sociologi vid Karolinska Institutet som forskar om bland annat socialt deltagande och ensamhet, kommenterade filmen tillsammans med filmskapare Linda Lövgren.
1. Linda Lövgren berättar för publiken om sin film. 2. SUA-ledamot Frida Bender diskuterar filmen Tracks med Keith Larson. Christian Ohm modererar. 3. Hela gänget med forskare och filmskapare. Foto: SUA
Filmskaparna Kajsa Määttä och Viktor Björnström är två snowboardåkare från Vassijaure i norra Sverige som har gjort filmen Tracks som var sist ut. På senare tid har vintern inte varit sig lik. I filmen tar de hjälp av forskaren Keith Larson för att förstå vad som händer, och hur det kommer att påverka vinterlivet för alla som bor där.
Keith Larson är ekolog och föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet. Han var på plats och diskuterade filmen med SUA-ledamot Frida Bender som till vardags är docent i meteorologi vid Stockholms universitet.
Sveriges unga akademi och projektledare Ellen Bushell tyckte det var fantastiskt att få träffa publik, filmskapare och medverkande på plats och riktar ett kärt tack till Aase Högfeldt, konstnärlig ledare för Sveriges Kortfilmfestival och alla medverkande.