Helena Bornholm Foto: Jeppe Wikström

Välkommen Helena Bornholm!


Sveriges unga akademi har idag den stora glädjen att välkomna vår nya medarbetare Helena Bornholm. Helena kommer jobba med att bygga ut akademins utåtriktade verksamhet och att lyfta ledamöternas möjligheter att delta i offentligheten.

Helena kommer närmast från Vetenskapsrådet där hon har haft en mängd olika roller inom projektledning och kommunikation. Hon har en gedigen bakgrund som journalist och redaktör och har ett stort och mångfacetterat kontaktnät. Hon har arbetat med att föra ut forskning och vetenskap i nästintill alla tänkbara format de senaste 15 åren och med Helenas stora vana att leda samarbeten, arbeta nära forskare och hantera olika ämnesområden får ledamöterna helt nya förutsättningar att förverkliga sina visioner.

Så kul att du äntligen börjat Helena! Kan du berätta mer om vem du är?

Jag är en nyfiken och kreativ person med stort intresse för såväl berättande som att bygga relationer och driva utveckling. Jag har ett förflutet som journalist på bland annat Dagens Nyheter, SVT och i frilansgruppen Vetenskapsjournalisterna. På Vetenskapsrådet har jag under de senaste åren ansvarat för att projektleda myndighetens högnivåmöten, till exempel Forskningspolitiska dagen, och att moderera samtal på ex. Vetenskapsfestivalen, Bokmässan och Utbildningsradion.

Vad ser du mest fram emot att få arbeta med inom SUA?

I rollen som ansvarig för utåtriktad verksamhet ser jag fram emot att få arbeta med kommunikation i vid bemärkelse. Det ska bli fantastiskt roligt att få stötta ledamöterna och bidra till att öka intresset och förståelsen för forskning, genom inspiration och kunskapsspridning. Redan idag görs en massa bra saker inom akademin och jag ser fram emot att kunna vara ett bra bollplank för att utveckla nya koncept och samarbeten för att nå ut.


Mia Liinason, ordförande; Foto: Erik Thor

Vad ser du som akademins ordförande, Mia Liinason, fram emot?

Vi är så glada att Helena Bornholm äntligen börjar! Med Helena kommer vi kunna ta större plats i bredare kanaler och sprida kunskap och förståelse för forskning och vetenskap. Vi kommer göra allt vi kan för att på så sätt bidra till ett bättre samhälle och en starkare demokrati.Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm