Vetenskapsfestivalen Foto: Greger Hammarin

Philippe Tassin introducerar Expedition Mundus för en högstadieklass. Foto: Rikard Landberg

Sveriges unga akademi på Vetenskapsfestivalen i Göteborg


Akademins ledamöter spelade vetenskapsspelet Expedition Mundus med högstadieklasser den 25 april under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Spelet handlar om att lära känna och samla kunskap om en okänd värld – planeten Mundus – genom att studera de ”källor” som spelet innehåller. Samarbete och att dela sina resultat är delar av upplägget, precis som i vetenskapen.

Ledamöterna Cecilia Engdahl, forskare inom experimentell autoimmunitet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Philippe Tassin Länk till annan webbplats., fysiker och Rikard Landberg Länk till annan webbplats., forskare inom livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola ledde spelomgångar med skolklasser i årskurs 9 från Kullaviksskolan (Kullavik) och Ekhamraskolan (Mariestad). Efter varje spelomgång samtalar forskarna med deltagarna om deras upplevelse av spelet och den vetenskapliga metoden. Spelet är en bra ingång för samtal om forskning av olika slag.

Mundusspel på Vetenskapsfestivalen Foto: Greger Hammarin

Tidskriften för mundiansk vetenskap, skapad av de spelande eleverna. Foto: Philippe Tassin

- Det var roligt att spela och det blev bra diskussioner efter spelet, säger Philippe Tassin, det här spelet är alltid uppskattat av både eleverna och lärarna. Vi utvecklade också spelet med hjälp av en whiteboard för att andra spelare lättare skulle kunna ta del av ”publicerade” resultat. Vi kallade resultaten för "Tidsskrift för mundiansk vetenskap".

Mer information

Expedition Mundus

Vetenskapsfestivalen skolprogrammet 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm