Hela gänget! Deltagare på Forskarmöten 2023 samlade utanför STF Abisko. Foto: SUA

Forskarmöten för första gången i Abisko


"Forskarmöten var höjdpunkten på sommaren."

7–9 augusti genomfördes Sveriges unga akademis sommarforskarskola i Abisko. 33 ungdomar och 9 forskare besökte Abisko naturvetenskapliga station, diskuterade forskning, spelade vetenskapsspelet Expedition Mundus och hade filmkväll med samtal i ledning av SUA:s forskare. Tid fanns också för bad och kortare vandringar.

Fotoalbum Forskarmöten 2023 i Abisko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskarmöten skiljer sig från andra forskarskolor då den är till största delen samtalsbaserad. Lärartätheten är hög och i små grupper finns det gott om tillfällen att ställa frågor och höra direkt från SUA:s ledamöter hur en forskarvardag kan se ut och om olika karriärvägar in i forskningen. Ett roterande schema ser till att deltagarna får träffa flera av forskarna. Det finns också tid för specifika frågor om forskarnas olika fält. I år medverkade 9 forskare som lärare, dessa gav också korta presentationer om sin forskning. De handlade om allt från molnformationer till hur ämnet genusvetenskap har växt fram.

Deltagarna om Forskarmöten

"Abisko hade vacker natur. Forskning är så mycket mer än vad jag tidigare trodde. Dessutom har jag lärt mig nya grejer om olika forskningsområden som jag aldrig tidigare har hört."

"Det bästa var diskussionerna jag fick ta del av."

"Det bästa var mängden kunskap man hann få i sig under så kort tid, och att lära känna alla deltagarna."

Vi hade otroligt fina deltagare, de ställde så bra frågor och var riktigt nyfikna, säger Anna Danielsson, Forskarmötens projektledare och till vardags didaktikforskare vid Stockholms universitet. I smågruppsamtalen fick jag frågor om hur viktigt det är att veta vad man vill och välja rätt från början. Jag understryker att man kan prova sig fram och att det viktigt att man tycker det är roligt och känner engagemang, det brukar vara en bra vägledning.

Vetenskapsspelet Expedition Mundus och filmkväll

Andra lekfulla sätt att få perspektiv på forskning och kunskapsbyggande är SUA:s aktiviteter Expedition Mundus och kortfilm med forskarsamtal. I Expedition Mundus utforskar man i tävlande lag den fiktiva världen Mundus, dess geografi, språk, klimat, talsystem och så vidare med hjälp av vetenskaplig metod. Under filmkväll visades en aktuell kortfilm i samarbete med Sveriges Filmförbund: Tracks Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som gjorts av filmskaparna Kajsa Määttä och Viktor Björnström som är två snowboardåkare från Vassijaure i norra Sverige. I filmen tar de hjälp av forskaren Keith Larson för att förstå vad som händer med vintrarna, och hur det kommer att påverka vinterlivet för alla som bor där. Kajsa, Viktor och Keith hade alla möjlighet att delta under filmkvällen och ungdomar och ledamöter fick chansen att ställa alla frågor direkt på plats. Effekten av människans påverkan på klimatet väcker många känslor, vilket blev tydligt när vi njöt av och diskuterade filmen. Vad är det som står på spel? SUA:s Frida Bender ledde diskussionerna.

Ledamöter på Forskarmöten

Några lärare hade familj och barn med sig. Forskarmöten blir ett tillfälle även för de medverkande forskarna att lära känna varandra närmre.

Ledare från Sveriges unga akademi var:
Anna Danielsson, projektledare, naturvetenskapsämnenas didaktik
Frida Bender, klimatforskning
Ronnie Berntsson, SUA:s ordf, medicinsk kemi och biofysik
Cecilia Engdahl, experimentell autoimmunitet
Alison Gerber, sociologi
Karolina Kauppi, neurovetenskap
Sara Liin, neurobiologi
Mia Liinason, tidigare ordf. SUA, genusforskare
Sofia Lodén, vice ordf. SUA, fransk medeltidslitteratur

Några externa gäster var också inbjudna

Jon Petter Stoor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., postdoktor vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet gav en väldigt uppskattad föreläsning om sin forskning i folkhälsa, mer specifikt om samers mentala hälsa. Under föreläsning fick studenterna en inblick i dels specifika utmaningar som rör samer som grupp, forskningsprocesser som låg bakom studierna, samt hur man bör gå tillväga när man forskar om och med specifika folkgrupper.

Keith Larson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., projektkoordinator för Climate Impacts Research Centre (CIRC) vid Umeå universitet och ansvarig för forskningsinfrastrukturen och undervisningsmiljön vid Abisko naturvetenskapliga station, bjöd på en engagerande och träffande diskussion om klimatets historiskt långsamma cykler och människans kraftfulla påverkan sedan industrialiseringens intåg. Han belyste bland annat hur jordens uppvärmning påverkar den känsliga arktiska zonen, vilket genom självförstärkande mekanismer drastiskt påverkar snö- och isläggning, växter och djurs utbredning, samt den arktiska naturens förmåga att agera som ett av jordens viktiga buffrande områden. Keith förklarade även hur forskare bedriver klimatforskning och tog oss med till två platser intill Abisko naturvetenskapliga station där insamling av data pågår.

Vi fick också besök av de två rymdforskarna Carol och Olle Norberg. Carol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är docent i rymdfysik vid Umeå universitet och undervisar bland annat i Arktisk vetenskap. Olle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som tidigare har varit generaldirektör för Rymdstyrelsen, är idag föreståndare för Institutet för rymdfysik. I varsitt föredrag berättade Carol och Olle om sina olika arbeten om vägen till forskning och akademiskt ledarskap, och om den rymdforskning som bedrivs i norra Sverige.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson besökte Abisko samtidigt som Forskarmöten ägde rum och ledamöter och ungdomar fick en kort en pratstund med honom.

Forskarmöten

Forskarmöten har arrangerats på forskningsstationen Kristineberg Center på västkusten 2013–2020, sedan 2022 har sommarforskarskolan ägt rum i Norrland, förra året på Norrbyskär utanför Umeå och i år i Abisko. Målgruppen är gymnasieungdomar från årskurs 2 och 3 från hela landet.

Forskarmöten i media

Om Forskarmöten 2023 i NSD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Forskarmöten genomförs med stöd från Kempestiftelserna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm