Martin Leijnse

Docent i fysik vid Lunds universitet

Ledamotsperiod 2016–2021

Mitt forskningsområde är kondenserade materiens fysik, mer specifikt teoretisk nanofysik. Jag och min forskargrupp använder matematiska beräkningar för att undersöka vad som händer när man krymper elektroniska komponenter till en storlek av några nanometer. För så små komponenter domineras funktionen av kvantmekanikens lagar, som skiljer sig drastiskt från vad vi är vana vid från den klassiska fysik vi ser till vardags. Till exempel beter sig de elektroner som är ansvariga för att leda ström både som vågor och som partiklar, och kan i viss mening befinna sig på flera ställen samtidigt. Det mest spännande med denna forskning är att försöka komma på sätt att utnyttja kvantmekaniken för att få komponenter att fungera bättre, eller på andra sätt, än man kunnat åstadkomma med klassisk fysik. Sådan kvantteknologi kan handla om allt från termoelektriska generatorer, som kan dra nytta av kvantmekaniken för att effektivare kunna omvandla värmeenergi till elektrisk energi, till så kallade kvantdatorer, som utnyttjar att kvantmekaniska system kan befinna sig i flera tillstånd samtidigt för att göra beräkningar man aldrig ens kunnat drömma om med en vanlig dator.

Som teoretiska fysiker är vår forskning helt baserad på matematiska beräkningar, och vi arbetar både med penna och papper och med datorbaserade beräkningar, ibland med hjälp av stora superdatorer. Vi samarbetar även tätt med flera experimentella forskargrupper, både vid Lunds universitet och internationellt, som kan testa våra förutsägelser i labbet och utmana oss med oväntade resultat.

BILDER

1 och 2. porträtt Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (klicka för förstoring) 2. Porträtt Foto: Ola J. Joensen (Klicka för högupplöst bild)

Martin Leijnse Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1979
Familj: Fru, en son (född 2015) och en dotter (född 2018).
Intressen: Att vara med familjen och att läsa böcker. Tycker även om att röra på mig, helst ute i naturen. Jag springer till vardags, och när jag kommer tillbaka till mina gamla hemtrakter i Jämtland åker jag skidor och snowboard, eller vandrar i fjällen.
Övrigt: Även aktiv som Faculty Member vid Center for Quantum Devices vid Köpenhamns Universitet och arbetar där ungefär en dag i veckan. Har studerat och forskat vid sju universitet i fem länder.

”Jag är främst med i Sveriges unga akademi därför att jag är intresserad av en rad forskningspolitiska frågor. Sveriges unga akademi är dels ett utmärkt forum för att diskutera dessa frågor med mycket insatta människor, dels en plattform för att kunna påverka beslutsfattare. Dessutom är det spännande och stimulerande att träffa engagerade forskare från så många olika forskningsfält.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm