Anna Sjöström Douagi Foto: Markus Marcetic

Anna Sjöström Douagi Foto: Markus Marcetic

Vd Anna Sjöström Douagi till Nobel Center


Sveriges unga akademis vd Anna Sjöström Douagi har fått en ny spännande tjänst som programchef för Nobel Center och kommer arbeta med att utveckla den framtida publika verksamheten. Hon påbörjar det nya uppdraget successivt under hösten och akademin är på gång för att rekrytera en ny vd.

Sjöström Douagi har med stor framgång utvecklat och lett Sveriges unga akademi sedan starten. Akademin är nu i full gång med en mångfald av aktiviteter och ett urval av våra mest framstående yngre forskare från olika fält och lärosäten möts för att stimulera och förnya forskningslandskapet. Det har gått fem år och den allra första kullen ledamöter har just trätt ut ur akademin. Ledamotskapet är tidsbegränsat till 5 år för att främja förnyelse och dynamik. På femårsdagen välkomnades också de senaste ledamöterna, åtta nya framstående yngre forskare. Akademin består nu av 34 ledamöter: 17 kvinnor och 17 män från olika discipliner och lärosäten, som är på gång med en rad initiativ.

– Jag är så stolt och glad över hur akademin utvecklats. Det har varit en fantastisk förmån att få arbeta med dessa forskare: på en gång de bästa i sitt slag och med ett underbart engagemang. Nu har vi kommit till nästa fas, det känns både lite vemodigt men också helt rätt i tid att lämna stafettpinnen vidare, säger Anna Sjöström Douagi.

Ordf. Camilla Svensson, vice ordf. Kristian Pietras Foto: Markus Marcetic

Ordförande Camilla Svensson och vice ordförande Kristian Pietras Foto: Markus Marcetic

– Vi är så glada för Annas skull, hon har ett underbart och smittsamt driv som varit avgörande för var akademin är idag. Vi är en stark, etablerad organisation med ett varmt engagemang för forskning, säger akademins ordförande Camilla Svensson, docent i farmakologi vid Karolinska Institutet.

– Akademin ser mycket fram mot att se programverksamheten vid Nobel Center utvecklas. Nobelpriset har en oöverträffad lyskraft när det gäller att väcka intresse för forskning vilket är en del av kärnan också i vår verksamhet. Att Sjöström Douagi finns där känns helt rätt och vi ser många möjligheter till samarbete för att nå ut till unga och till allmänheten, säger vice ordförande Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet.

På Sveriges unga akademis agenda den närmsta tiden finns en seminarieserie om forskningsetik med start i september, medverkan på Bok – och Biblioteksmässan i Göteborg, den andra omgången av L'Oréal-UNESCO For Women in Science-priset med stöd av Sveriges unga akademi, och för nätverksprogrammet med riksdagsledamöter har en ny omgång startats. Följ oss på Twitter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se vårt kalendarium för vad som är på gång. Varmt välkommen!

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk