8 februari 2024
Sveriges unga akademi samlades i Stockholm den 7–8 februari. Representanter från EU, public service och experter inom AI gästade SUA. Planering och arbetsgrupper för den kommande perioden initierades. Ledamöter presenterade forskning inom områden som antikroppsteknologi, riktad evolution, miljöjuridik och östeuropeisk historia.
Johan Rockberg håller en vetenskaplig presentation från sitt fält antikroppsteknologi och riktad evolution. Foto: SUA
Akademimötet hölls på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, och på forskningsrådet Formas, intressanta kollegor i forskningslandskapet. KSLA:s sekreterare och vd Peter Normark och Formas generaldirektör Johan Kuylenstierna presenterade de respektive verksamheterna. Johan Kuylenstierna berättade också om det Klimatpolitiska rådet där han tidigare var ordförande. Rådet är en myndighet i form av ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan.
Ellenor Devine, chef för Sweden's Research and Innovation Office (SWERI) i Bryssel, redogjorde för den europeiska forskningspolitikens landskap och aktuella frågor, som det stundande EU-valet. Anna Schytt, chef för Svt:s vetenskapsredaktion, Kalle Sandhammar, vd för UR, och Lars Broström, programchef Vetenskapsradion, berättade om public service arbete med forskningsjournalistik och om produktioner som är på gång.
En session hölls också om artificiell intelligens med titel ”AI – vad är nyttan / faror och hur ska vi som forskare förhålla oss till AI?” SUA-ledamot Måns Magnusson, docent i statistik vid Uppsala universitet med expertis inom datadriven nyhetsjournalistik, talade tillsammans med Sverker Jansson, chef för centrum för tillämpad AI vid RISE, och Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Johan Rockberg, professor inom antikroppsteknologi och riktad evolution vid Kungliga Tekniska högskolan, Yaffa Epstein, docent i miljörätt vid Uppsala universitet, och Iva Lučić, docent i historia vid Stockholms universitet och Pro Futura Scientia Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Studies, höll korta föredrag och frågestunder om sin forskning, som alltid till snacks och dryck.
Mötet rundades av med tårta. Dels för att fira att den nya webbplatsen publicerats, dels för att tacka av Helena Rosik, uppskattad forskningspolitisk koordinator sen 2018 som går vidare till nytt uppdrag.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.