18 april 2024
Sveriges unga akademi (SUA) reste till Genève, Schweiz den 17–18 april för ett akademimöte utomlands. Science diplomacy var det övergripande temat, vilket präglade mötet med besök på FN-högkvarteret, samtal med den unga akademin i Schweiz och ett studiebesök på CERN.
Foto: SUA
Mötet inleddes på Union for International Cancer Control (UICC) där ordförande Ronnie Berntsson välkomnade alla deltagare. Detta följdes av interna diskussioner. Maria Barbara Leon, COO för UICC, hälsade sedan gruppen välkommen och berättade om UICC.
Sen följde en en mycket uppskattad guidad tur på FN-högkvarteret i Europa vid Palais des Nations där vi fick lära oss om FN:s roll och verksamhet i Genève. FN i Genèves fokus är mänskliga rättigheter och leds av generalsekreterare Tatiana Valovaya. Det sägs att ”om FN i New York är restaurangen, så är FN i Geneve köket”. SUA fick också lyssna in i pågående möten om mänskliga rättigheter i ett par av de många enorma mötesrummen.
Sveriges unga akademi träffade sin systerorganisation, Swiss Young Academy, i Genève för att diskutera vetenskapsdiplomati och internationellt samarbete. Ett av Swiss Young Academys projekt är Swiss Young Network for Science Policy and Diplomacy (SYNESPOD). SYNESPOD anordnade en workshop där ledamöterna tillsammans diskuterade möjligheter att bidra till vetenskapsdiplomati.
Mötet innefattade också en introduktion till de båda akademiernas arbete, utbyte av bästa praxis och presentationer av aktuell forskning från akademiernas ledamöter.
De vetenskapliga presentationerna hölls av Nawal Kinan, postdoktor inom radiologi och medicinsk informatik vid Universitetet i Genève, Lucas Mueller, postdoktor inom historia vid Universitetet i Genève, samt Christian Ohm, docent i experimentell partikelfysik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och CERN.
Dagen avslutades med en gemensam middag på residenset för Sveriges ständiga representation i Genève under värdskap av ambassadör Anna Jardfelt, som bjudit in representanter som erbjöd flera perspektiv (handel och patent, mänskliga rättigheter, AI) på internationellt samarbete inom forskning och innovation. Den geopolitiska situationen, samt de revolutionerna inom AI och digitalisering, utmanar det internationella samarbetet och påverkar även Sveriges position underströk man.
Genève är inte bara en hubb för diplomatiska aktiviteter utan också en central punkt för internationell samverkan och vetenskapsdiplomati. Besöket på FN gav en inblick i hur internationella organisationer som FN arbetar för att främja fred, säkerhet och samarbete globalt. Upplevelsen förstärkte mötets tema och illustrerade vetenskapens och forskningens roll i globala frågor.
Sveriges unga akademi hade också det fantastiska nöjet att besöka CERN i Schweiz för en inspirerande dag med besök vid flera av forskningsanläggningens kärnfaciliteter, inklusive det berömda ATLAS-experimentet. SUA-ledamot Christian Ohm, som är partikelfysiker vid CERN, arrangerade ett skräddarsytt, underbart program som innefattade forskningen, historien, internationellt samarbete samt kultur och vardag på CERN (#teamAtlas!!).
CERN, formellt känt som Organisationen för europeisk kärnforskning, är världens största partikelfysiklaboratorium. Organisationen (ursprungligen Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), grundades 1953 med syfte att främja vetenskaplig forskning och internationellt samarbete. CERN är berömt för sin Large Hadron Collider (LHC), den största och mest kraftfulla partikelacceleratorn i världen, där flera avgörande upptäckter gjorts, inklusive upptäckten av Higgspartikeln 2012 som också belönades med Nobelpriset i fysik 2013.
Besöket inleddes på CERN:s första accelerator, Synchro-Cyclotron. Sen följde ett tur till Christians arbetsplats, ATLAS-experimentet, där vi fick en introduktion till de komplexa vetenskapliga processerna och arbetet som utförs där. En 3D-filmvisning vid kontrollrummet gav en ytterligare inblick i hur LHC och ATLAS-experimentet fungerar. En fikapaus gav SUA en stund att smälta morgonens intryck och förbereda sig för dagens fortsatta program.
Peter Jenni, hedersprofessor vid Albert Ludwigs-universitetet i Freiburg och tidigare talesperson för ATLAS-experimentet delade med sig av insikter om hur tusentals forskare från hela världen samarbetar, hur sådana projekt finansieras och organiseras, samt hur kunskapande sker inom partikelfysik. Jenni spelade en avgörande roll i att föra samman universitet och finansiärer under 1990-talet och ledde experimentet i över ett decennium.
På något sätt lyckades SUA också beta av betydande interna angelägenheter och arbetsmöten i beredningsgrupperna. Besöket på CERN avslutades med en tur i antimateriafabriken, där deltagarna fick inblick i produktionen av antimateria, ytterligare en spännande aspekt av modern fysik.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.