Medverkande: Mia Liinason, Anna Berglund, Sofia Wadensjö Karén och Anna-Karin Johansson. Foto: Erik Thor/SUA, Maya Santimano, Haben Solomon/UR, Svenska Unescorådet

Almedalen: Får demokratins lungor tillräckligt med syre?


När: måndag den 4 juli, kl. 12:00–12:45
Var: Joda Bar och kök, Skeppsbron 24, Visby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arrangörer: Sveriges unga akademi i nära samarbete med Unga tankar om musik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Svenska Unescorådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Vetenskap och Allmänhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medverkande:

Forskares, journalisters och kulturskapares möjlighet att verka fritt är en självklarhet i en livskraftig demokrati. Vilka likheter och skillnader finns det mellan dessa friheter, och vilka är hoten idag?

När regeringar ifrågasätter obekväma forskningsämnen, nyheter och konstnärsuttryck så urholkas det demokratiska fundamentet. Även i Sverige är oberoendet under diskussion och integriteten hos både forskare, kulturutövare och journalister ifrågasätts i varierande grad från politik och allmänhet. Genom styrning mot politiska mål, och en engagerad allmänhet som vill påverka innehållet, kan förmågan att sprida kunskap, skapa sammanhang och ifrågasätta bli lidande.

  • Vad är skillnaden när politiker beställer klimatforskning, klimatnyheter eller klimatkonst? Hur bör dialogen se ut?
  • Det talas ofta om att politiker bör hålla armlängds avstånd, men kan det även gälla allmänheten?
  • Hur mår friheten inom fälten idag? Vad göra för att lyfta frågan gemensamt?

I det här samtalet undersöker vi varför friheten är så viktig för att skapa verklig nytta för samhället. Genom att utforska dessa friheter vill vi belysa betydelsen av kritiskt reflekterande krafter i samhället. Vi sätter akademisk frihet i ett större perspektiv - tillsammans med vänner från kultur och journalistik!

Följ seminariet live här - den 4 juli, kl. 12.00 börjar det:

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm