1 september 2023
Forskare och musiker har mycket gemensamt i sin arbetsprocess. I ett nyfiket och samtidigt kritiskt prövande skapas grogrund för något nytt. Under Östersjöfestivalen i Berwaldhallen bjöd Sveriges unga akademi och tankesmedjan Unga tankar om musik in till ett samtal med rubriken ”Vad händer utanför komfortzonen?”.
Foto: Jeppe Wikström
Östersjöfestivalen är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister från hela Östersjöregionen. Festivalen har under tjugo års tid bjudit på storslagna konsertupplevelser och gränsöverskridande möten.
I samband med årets festival tog Sveriges unga akademi (SUA) och Unga tankar om musik (UTOM) initiativ till ett samtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om kreativitet och vikten av att våga lämna sin trygghetszon. Ordet kreativitet leder lätt tanken till konstnärlig verksamhet, men är lika aktuellt inom forskningen. Att våga vara öppen för det okända hjälper nya upptäckter. Samtidigt har både forskare och musiker ramar de behöver förhålla sig till, till exempel deadlines för leverans. Att kombinera hantverket och kraven på professionalitet och specialisering med nyfikenhet och lekfullhet kan ibland vara utmanande, konstaterade paneldeltagarna.
Temat för SUA:s och UTOM:s samtal låg passande i linje med Berwaldhallens nysatsning Baltic Sea Festival Science Lab – ett tvärdisciplinärt experiment där ett antal unga kompositörer fått i uppdrag att skriva musik som lyfter fram forskning av unga forskare från Östersjöregionen.
I panelsamtalet medverkade:
Moderator: Helena Bornholm, SUA
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.