31 oktober 2023
Spännande forskarmöte under höstlovet 2022. I år tar SUA plats i Tekniska museet för tredje gången. Foto: SUA
När: 31 oktober - 2 november
Var: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Arrangörer: Sveriges unga akademi och Tekniska museet
Under höstlovet är det "forskarmania" på Tekniska museet i Stockholm. Då finns forskare från Sveriges unga akademi på plats tillsammans med kollegor för att berätta om sitt arbete och svara på frågor från nyfikna besökare. Det blir också tipspromenad med fina priser.
Är du nyfiken på hur ett hjärtslag blir till, hur vi kan känna värme och kyla, hur tandläkarens bedövning fungerar eller varför det gör så ont att trampa på en legobit? Kom och träffa biofysiker från KTH och Linköpings universitet som visar hur de miljontals proteiner vi har i våra nervceller och hjärtmuskelceller styr kroppens elektriska signaler.
När: 31 oktober och 2 november
Tid: 11.00-15.00 + 16.00-19.00
Plats: Hyper Human
Medverkande forskare: Sara Liin, Ali Kusay, Veronika Linhart, Irene Hiniesto Inigo, Andrea Pasquadibisceglie, Cathrine Bergh
Kom och träffa forskare från SciLifeLab som kan berätta vad ljus är, hur våra ögon fungerar och hur ljus används inom forskningen.
När: 1 november
Tid: 11.00-15.00 + 16.00-19.00
Plats: Hyper Human
Medverkande forskare: Erdinc Sezgin, Leonard de Boer, Ellen Sjule, Taras Sych, Cenk Gurdap, Luca Andronico, Yagmur Balim Urem, Beste Degimenci, Karin Nedler
Vid den här stationen får du lära dig hur smaksinnet fungerar och att näsan har en jätteviktig roll i sammanhanget. Du får göra spännande smaktester och prata med forskare från Karolinska Institutet om hur lukt och smak hänger ihop och vad det är som gör att vi tycker att någonting smakar gott eller äckligt.
När: 31 oktober – 1 november
Tid: 11.00-15.00
Plats: Zero City
Medverkande forskare: Janina Seubert och Mikaela Pal
Kom och prata med astronomer från Stockholms universitet om allt som rör rymden – från supernovor till exoplaneter! De medverkande forskarna studerar universum hela vägen från vår närmaste stjärna Solen, till de mest avlägsna galaxerna som upptäckts med hjälp av rymdteleskopet James Webb.
När: 31 oktober – 2 november
Tid: 11.00-15.00 och 16.00-19.00
Plats: Zero City
Medverkande forskare: Joel Johansson, Kris Youakim, Ragnhild Lunnan, Axel Runnholm, Oscar Wistemar, Inga Saathoff, Priscila Pessi, Simon Ringqvist
Vi är gjorda av atomer, men vad består atomerna av? Kom och träffa forskare inom partikelfysik från KTH och Stockholms universitet som forskar om de minsta byggstenarna och naturens grundläggande krafter – med hjälp av stora experiment på CERN-laboratoriet, djupt under jorden på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Forskningen om de minsta saker vi vet är faktiskt nära kopplad till vår förståelse av de allra största sakerna, som galaxer – men hur?
När: 31 oktober – 2 november
Tid: tisdag 14.00-19.00, onsdag 11.00-15.00 och 16.00-19.00, torsdag 11.00-15.00
Plats: Zero City
Medverkande forskare: Christian Ohm, Olof Lundberg, Magdalena Vande Voorde, Ellen Riefel
Solens process att producera värme är den process vi vill utnyttja på jorden. Här får du veta hur fusionsforskningen kan leda till den fossilfria energikälla jorden behöver.
När: 31 oktober–1 november
Tid: tisdag 12.00–18.00 och onsdag 11.00–15.00
Plats: Zero City
Medverkande forskare: Elisabeth Rachlew
För att minska påverkan på jordens klimat behöver fossila bränslen ersättas av nya slags energikällor som inte släpper ut klimatskadlig koldioxid. Vid KTH pågår forskning om framtidens kärnkraft, även kallat fjärde generationens kärnkraft. Målet är att bygga en kärnkraftsreaktor som är mindre, billigare och säkrare än de stora vattenkylda reaktorer vi använder oss av idag. Den nya reaktortypen kyls av upp till 550 grader varmt flytande bly istället för av vatten. Tekniken kan bidra till klimatomställningen på ett mycket positivt sätt eftersom den har potentialen att ersätta användningen av fossila energikällor. Kom och träffa några av forskarna som jobbar inom SUNRISE-projektet och som utvecklar Sveriges nästa forskningsreaktor.
När: 31 oktober och 2 november
Tid: 11.00-15.00 och 16.00-19.00
Plats: Salong Energi
Medverkande forskare: Fredrik Dehlin, Elina Charatsidou, Christopher Petersson, Faris Sweidan
Här kan du läsa mer om höstlovsaktiviterna på Tekniska museet
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.