26 mars 2019
Dag: Tisdag 26 mars
Tid: kl. 13.00–15.00 ·
Plats: Biograf Panora, Salong 2, Friisgatan 19 D, Malmö
Arrangörer: BUFF, LadyBug Festival och Sveriges unga akademi
Ladda gärna ner och sprid:
Flyer
A4
Tom av Elis Lindsten och Hugo Söderberg, Iris FILM.
Sveriges unga akademi och LadyBug Festival presenterar stolt seminariet och kortfilmspaketet En bättre morgondag på Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF i Malmö. Tillsammans tittar vi på fem utvalda kortfilmer med fokus på framtiden. Dessutom visas segrande bidraget i kortfilmstävlingen En bättre morgondag, filmen Tom, av 13-åriga Elis Lindsten och Hugo Söderberg, som handlar om ensamhet. Projektet är ett sammarrangemang mellan Sveriges unga akademi, LadyBug Festival och BUFF.
En av filmerna är Tom, det segrande bidraget i kortfilmstävlingen En bättre morgondag som Sveriges unga akademi, LadyBug Festival och BUFF tillsammans arrangerade under hösten. Tom handlar om en pojke som inser att han är alldeles ensam. Med avstamp i filmernas olika teman leder en grupp forskare samtal om till exempel internetfenomen och vardagsrasism. Ni får träffa en logoped, en IT-forskare, en filmvetare, en statsvetare och en medie- och kommunikationsforskare.
Seminariet leds av Robert Lagerström, IT-forskare på KTH och ledamot i Sveriges unga akademi, samt Aase Högfeldt, grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival.
AASE HÖGFELDT är grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival. En film och kulturfestival med fokus på miljö, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Hon är film- och TV-producent, projektledare och produktionskoordinator. Tillsammans med Robert Lagerström står Aase bakom initiativet till kortfilmsprojektet En bättre morgondag.
ROBERT LAGERSTRÖM är docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid KTH. Han forskar om komplexa systemarkitekturer och hanteringen av dessa när det kommer till förändringar och IT-säkerhet.
GUNILLA JARLBRO är professor i medie- och kommunikationsvetenskapvid Lunds universitet. Hon forskar bland annat om genus, medier och makt.
DAWAN RAOOF är statsvetare och doktorand vid Institutionen för socialt arbete vid Malmö universitet. Han forskar om på vilket sätt vistelsen på olika samhälleliga institutioner påverkar barn och ungdomars uppfattningar om och inställningar till det samhälle som de ska växa upp i.
ANNA SOFIA ROSSHOLM, är docent i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Hon forskar om Ingmar Bergman, film
och litteratur (adaptationer), filmpedagogik, ekokritik och filmmanus.
IDA ROSQVIST är logoped och doktorand vid avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi vid Lunds universitet. Hon forskar om språkutveckling i skolåldern och hur den påverkas av ens skolgång, och hur den även stöttas genom undervisningen.
Sverige 2018. Regi: Elis Lindsten, Hugo Söderberg. 10 min. Svenskt tal. Svensk text.
LIVSFRÅGOR SAMHÄLLSFRÅGOR SAGOR & ÄVENTYR
Tom, en sorgsen kille med destruktiva tankar, vaknar upp till en tom värld utan människor. Alla är försvunna och nu är Tom alldeles ensam. Segrande bidrag i kortfilmstävlingen ”En bättre morgondag” för unga filmskapare.
Forskare: Anna Sofia Rossholm, Stockholms universitet
Nederländerna 2018. Regi: Sophie van de Pol. 10 min. Nederländskt tal. Engelsk text.
FAMILJELIV RELATIONER IDENTITET
17–årige Stef kämpar med sin stamning. På sin farmors kalas vill han själv berätta om sina studier men familjen tar som vanligt orden ur munnen på honom. Denna gång vill Stef inte låta sig tystas.
Forskare: Ida Rosqvist, Lunds universitet
Kosovo 2018. Regi: More Raca. 12 min. Albanskt tal. Engelsk text.
JÄMSTÄLLDHET FAMILJELIV SAMHÄLLSFRÅGOR
En familjs problem stannar inom familjen, säger Zanas bror. Mamman har blivit omplåstrad på sjukhuset och tigande åker familjen därifrån. Hon blir tillsagd att inte prata med polisen. Under bilfärden får syskonen reda på att deras pappa planerar att gifta bort Zana till en okänd man i Tyskland. Nu är det upp till Zana och hennes mamma att ta ett modigt beslut.
Forskare: Gunilla Jarlbro, Lunds universitet
Frankrike 2018. Regi: Ismaël Joffroy Chandoutis. 21 min. Franskt tal. Engelsk text.
RÄTT & ORÄTT ETIK TEKNIK
Live-sändningar av datorspel avbryts abrupt av instormande poliser, beväpnade med automatvapen och tårgas. Fenomenet kallas ”Swatting” inom datorspelscommunityt. Hackare ringer upp larmcentralen under falsk identitet och iscensätter att en tragedi pågår för att sedan iaktta hur polisen stormar sovrummet hos den ovetande datorspelare som utsetts till offer. Allt livesänt över internet. I dokumentären ”Swatted” får vi följa med till USA där fenomenet är ett återkommande problem.
Forskare: Robert Lagerström, KTH
Sverige 2018. Regi: Sosi Chamoun. 5 min. Svenskt och turkiskt tal. Engelsk text.
SAMHÄLLSFRÅGOR RÄTT & ORÄTT JÄMSTÄLLDHET
En kvinna är i affären för att handla mensskydd. Bland hyllorna i affären märker hon att en anställd följer efter henne. En film om fördomar samt att känna någons anklagande blick i nacken.
Forskare: Dawan Raoof, Malmö universitet
Mer information
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.