Foto: Markus Marcetic/SUA
Jag arbetar med biogeografi, ett ämne inom biologi som undersöker hur klimat, miljö och geografi påverkar den biologiska mångfalden. Varför finns det många fler arter i Amazonas än i den svenska granskogen? Varifrån kommer växterna och djuren i dessa områden, när skiljdes dem från sina närmsta släktingar, och hur kommer de att påverkas av den pågående klimatförändringen och miljöförstörelsen? Det är frågor som jag och min forskargrupp försöker besvara med hjälp av nutida och forntida data, som sträcker sig miljontals år i tiden. Genom att undersöka hur olika arter och miljöer påverkats av tidigare perioder av global uppvärmning och andra drastiska händelser – t.ex. meteoriten som dödade alla dinosaurier förutom fåglarna – försöker vi förstå vilka egenskaper som kännetecknar vinnare och förlorare. Trovärdiga undersökningar är en förutsättning för att kunna påverka den politiska opinionen och därigenom rikta globala satsningar mot de största hoten mot den biologiska mångfalden.
Född: 1978
Familj: Fru Anna, barnen Gabriel (född 2004) och tvillingarna Clara och Maria (födda 2006)
Intressen: Springa (ett par gånger i veckan tillsammans med kollegor i vackra Botaniska trädgården och Änggårdsbergen), snickra med barnen, samla småkryp, fotografera.
Övrigt: Jag träffade min fru på en dykskola i Karibien, där båda jobbade tillsammans som dykledare. Min bror tror fortfarande att vi förlovades under vattnet.
Genom att vara ledamot i Sveriges unga akademi hoppas jag kunna diskutera konkreta frågor som jag ofta gått och grubblat på men som jag inte haft en bra arena att jobba vidare med, eller få tillräckligt gehör för. Som nyligen befordrad professor med utländsk bakgrund och tre barn har jag skaffat en del erfarenheter och tankar som jag gärna vill dela med mig av och använda för att förbättra förhållandena för svensk forskning i allmänhet, och de ungas och invandrarnas villkor i synnerhet. Jag tycker att Sverige är ett bra forskningsland men kan bli ännu mycket bättre. Vägen dit bör i hög grad föreslås och utarbetas av unga forskare.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.