Foto: Erik Thor/SUA
Många har en äldre anhörig som har fått en fraktur vilket ofta beror på benskörhet (osteoporos). Frakturer leder till nedsatt rörlighet, ökad risk för andra sjukdomar och för tidig död. Benskörhet drabbar främst äldre kvinnor efter klimakteriet och varannan kvinna får en osteoporosrelaterad fraktur under sin livstid. Ett igångsatt immunsystem, till exempel vid en autoimmun sjukdom, eller cancerbehandling ökar risken för frakturer ytterligare och då sker dessa dessutom vid lägre ålder. Ben och immunsystemet är nära sammankopplade och cellen som bryter ner ben, osteoklasten, är en benspecifik makrofag vilket gör att den stimuleras av samma proteiner som stimulerar immunsystemet. Vi försöker förstå mer om immunsystemets koppling till benomsättning, främst via osteoklast stimulering, i autoimmuna sjukdomar samt efter benmärgstransplantation (hematopoetisk stamcellstransplantation). Med denna kunskap vill vi kunna motverka den ökade risken för frakturer och även kunna behandla den förebyggande.
Född: 10 juni 1983
Intressen: Orientering, både själv och som ledare till mina och andras barn. Där kan jag pressa mig själv och bli riktigt smutsig i jakten på nästa kontroll men samtidigt få känna lugnet i skogen.
Övrigt: På el-cykeln till och från jobbet är min tid. Då kan jag bearbeta intryck, för att inte ta med mig allt för mycket jobb hem och för att planera arbete/kvällen eller bara andas.
Med Sveriges unga akademi i ryggen hoppas jag att jag kan göra skillnad. Både genom att sprida nyfikenhet och forskarvilja till yngre men också att påverka forskningspolitiken i Sverige.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.