Foto: Josefin Bergenholtz
Jag försöker förstå biologin bakom svår psykisk sjukdom som bipolaritet och schizofreni. Detta gör vi genom att undersöka dels celler från patienter (inducerade pluripotenta stamceller) som vi använder för att odla minihjärnor, dels stamceller som vi gör genetiska modifieringar i för att undersöka effekten på neural utveckling. Under de senaste 10–20 åren har vi fått allt mer information om de riskgener som ligger bakom sjukdomarna, men vi vet inte hur de i sin tur leder till påverkan på hjärnan och uppkomst av sjukdom.
Född: 1985
Intressen: Jag är en storläsare sedan barnsben och gillar såväl romaner som facklitteratur. Sen umgås jag med mina två barn och seglar gärna sommartid. Annars är jobbet ett stort intresse.
Övrigt: Jag började min bana med teknisk fysik på KTH men blev intresserad av hjärnan och fortsatte läsa medicin.
Jag vill stärka yngre forskares möjligheter att utvecklas, särskilt de som även arbetar kliniskt inom sjukvården. Allt färre läkare forskar, inom sjukvården fokuserar man allt mer på produktivitet och mindre på forskning och att säkra framtidens behandlingar.
Min Substack: Kan hjärnan förstå sig själv?
Sahlgrenskaliv: Mot precisionsmedicin för personer med bipolär sjukdom
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.