FilipssonHelena_fotoErikThorETO_980

Foto: Markus Marcetic/SUA

Om Helenas forskning

Jag är professor i kvartärgeologi och leder en forskningsgrupp som studerar marina miljö- och klimatförändringar över tidsskalan de senaste ~130 000 åren fram till idag. Vi använder sediment från havsbotten och dess innehåll av olika mikrofossil och biomarkörer för att studera miljöutveckling i olika kustområden, områden som ofta är utsatta för låga syreförhållanden och för olika slags mänsklig påverkan. Jag disputerade i november 2003 i Oceanografi vid Göteborgs universitet, därefter var jag postdoc vid Bremens universitet, Tyskland i två år och efter det Fulbright Scholar vid Woods Hole Oceanographic Institution, USA. Sedan 2007 är jag verksam vid Lunds universitet.

Kort fakta om Helena

Född: 1973
Familj: Det är jag och tre grabbar i varierande åldrar. De två små har lärt sig att rulla en resväska från tidig ålder. Min man är motorcrossförare och en luttrad sjömanshustru. Vi jonglerar, tack vare far- och morföräldrar, familjeliv och två karriärer.
Intressen: Gillar skidåkning, trädgårdsfixande, sommarstugeliv, läsa böcker och dricka kaffe runt om i världen.
Övrigt: Har aldrig sett en isbjörn i det fria men väl släpat omkring på gevär på Svalbard utifall att.

Jag har världens roligaste jobb men det finns mycket som kan bli bättre i universitetsvärlden. Sveriges unga akademi är min plattform för att agera. Det är lätt att tycka men det är betydligt skönare att göra. Dessutom är det verkligen en rolig och inspirerande grupp att verka i.