Foto. Mikael Wallerstedt
Min forskning fokuserar främst på kritiska analyser av platser med omtvistade historier och utmanande sociala och miljömässiga förhållanden, till exempel det svenska ”miljonprogrammet”, det ambitiösa projektet som skapade en miljon bostäder mellan 1965 och 1974. Genom att väva samman historia och antropologi undersöker jag samhälle, kultur, politik och ekologi i den byggda miljön med särskild betoning på teorier och metoder från miljöhumaniora.
För närvarande är jag Pro Futura Scientia Fellow vid Swedish College for Advanced Study, där mitt projekt, ”Public Modernism: Reports from the Welfare City”, producerar nya paradigm för att analysera efterkrigstidens bostadsprojekt över rum, skalor och arter (inklusive allt från mangold till råttor). I min bok, The Construction of Equality (University of Minnesota Press, 2017), som fick priset Margaret Mead Award, utvecklade jag en etnografisk historia om den byggda miljön som skapades av de syrisk-ortodoxa kristna i Södertälje, Sverige.
Jag har varit co-redaktör på antologierna Rethinking the Social in Architecture (Actar, 2019) och Life Among Urban Planners (University of Pennsylvania Press, 2020). Jag är också med i redaktionen för Thresholds and Human Organization och är Associate Editor för Housing, Theory and Society.
Intressen: Musikentusiast som var DJ på radio i många år och älskar att sjunga karaoke. Jag gillar att odla men har svårt att hålla växterna vid liv. Nyligen besatt av att läsa science fiction romaner som lyfter frågor om utanförskap i samhället.
Övrigt: Jag leder Dans Fusion på Friskis&Svettis flera gånger i veckan där musiken vi dansar till (just nu) täcker allt från kubansk salsa till 80-talsdisko till cumbia till etnometal. Jag är också en stolt Ohioan.
Samtiden präglas av miljömässig, politisk och social turbulens. Hur kan svenska lärosäten och forskningsinstitut förbättra förutsättningarna i en tumultartad värld av klimatförändringar, krig och omvälvningar? Hur kan forskare navigera nya politiska och juridiska utmaningar i sitt arbete? Jag är med i SUA för att utveckla nytänkande och innovativ handling inom en samarbetsgemenskap. Jag brinner för forskningspolitik (inklusive frågor om akademisk frihet och etik) och tvärvetenskap. Oavsett om detta innebär att sätta de maktlösas röster i förgrunden eller ifrågasätta de mäktigas handlingar, anser jag att satsningar på jämlikhet och att nå allmänheten är avgörande för forsknings framtid i dessa utmanande tider.
Podcast: SCAS TALKS Episode 55 – Jennifer Mack: ”Modernist Suburbs and Their Missing Stories”
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.