Foto: Erik Thor/SUA
Membranproteiner möjliggör kommunikation av biologiska celler med sin miljö. De är basen för överföring av elektriska signaler i nervceller och hjärtceller, eller för igenkänning av hormoner eller neurotransmittorer. Vårt intresse ligger i att karakterisera deras funktion och deras dysfunktion efter exempelvis genetiska mutationer, på en beskrivningsnivå där vi kan se rörelsen för varje enskild atom. För att göra det utför vår grupp datasimuleringar och samarbetar med grupper runt om i världen för att utmana och validera simuleringsresultaten.
Vårt arbete hittar applikationer i utformningen av modulatorer som kan återställa membranproteins funktion när en dysfunktion uppstår. Till exempel tillåter vårt arbete att föreslå nya sätt att behandla epilepsi eller Parkinsons sjukdom för patienter som är resistenta mot traditionella läkemedel.
Intressen: Yoga, boxning, vandring, stickning, sömnad och upptäcka ny mat.
Övrigt: Fransyska, har bott i Storbritannien, USA, Schweiz och i Sverige.
Jag vill påverka hur den akademiska världen är uppbyggd, hur vetenskaplig forskning utförs och utvärderas, för att göra universitet och forskningsinstitut välkomnande platser där alla röster kan höras, samtidigt som jag behåller excellens och integritet.
Intervju i Ion Channel Library 23 juni 2023:
Computational biophysicist Lucie Delemotte on ion channel simulations, coronavirus and kickboxing
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.