Foto: Christina Bode
Jag intresserar mig för vad som händer med (skön)litteraturen och litterär kultur i en digital tidsålder. Min forskning är tvärvetenskaplig och jag kombinerar perspektiv från litteraturvetenskap, medievetenskap, kulturstudier och förlagsstudier för att undersöka hur nya digitala format, strömningstjänster och AI påverkar litteraturen i sig, men också förutsättningarna för att skriva och producera böcker och hur vi läser och använder litteratur i vardagen. Jag har forskat om fenomenet ”bookishness” och hur den tryckta boken får en ny kulturell betydelse som symbol och motiv, i litteraturen och i moderna kultur, när vi inte längre kan ta den för givet. De senaste åren har jag forskat om ljudböcker. Ljudboken har vuxit i popularitet sedan 2010, särskilt i Skandinavien. Jag undersöker hur den utvecklingen påverkar både litteraturen och bokbranschen, bland annat genom intervjuer med författare, förlag, inläsare och läsare. Därmed vill jag lyfta fram hur ljudboken inte bara bidrar till att förändra vårt sätt att läsa, utan också villkoren för att skriva och sälja böcker – och även, potentiellt, litteraturen själv.
Född: 1986
Intressen: Jag läser och lyssnar(!) mycket på skönlitteratur i alla genrer. Oftast lyssnar jag medan jag springer eller när jag pendlar över bron till Sverige. Så de flesta böcker är för mig kopplade till specifika platser i Köpenhamn eller till tågresan Köpenhamn H–Lund C.
Övrigt: Jag bor i Köpenhamn med min familj, som inte helt förstår varför det är så intressant med ljudböcker. Men de tycker det är ganska kul när jag pratar ”öresundska” eller tar med hem kanelbullar från Sverige…
Jag ser Sveriges unga akademi som en möjlighet att engagera mig i och aktivt påverka villkoren för svensk forskning och se bortom mitt eget ämne och den egna institutionens gränser. Jag vill verka för att stärka humaniorans ställning i ett tvärvetenskapligt sammanhang och jag vill verka för unga forskares förutsättningar och möjligheter, speciellt i en akademisk värld med ökande krav på internationalisering och tvärvetenskap. Inte minst vill jag verka för fri forskning i en tid då det inte kan tas för givet.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.