Forskamöten 2013

Forskarmöten

2014-08-15

Den 12—14 augusti 2015 genomfördes det en ny omgång Forskarmöten i Fiskebäckskil! Flera ansökningar än något tidigare år inkom och 22 deltog. Projektledare Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, planerade för de 3 innehållsrika och härliga dagarna tillsammans med ledarna för årets omgång.

Följ Forskarmöten på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ledare för Forskarmöten 2015


Se ett klipp om Forskarmöten, en tidigare deltagare, Boel Nilsson, och en av våra ledare Henrik Zetterberg berättar.

Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

2013 och 2014 höll Forskarmöten till på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper utanför Fiskebäckskil.

Sveriges unga akademis sommarforskarskola, Forskarmöten, för
gymnasieungdomar genomfördes för tredje året på underskönt
belägna Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Fiskebäckskil på
västkusten. Med fokus på kärnan i forskning, nyfikenhet och
upptäckarglädje, varvas diskussioner med studiebesök, föreläsningar och
utflykter. Forskarmöten är ett 3-dagarsmöte om forskning för ungdomar som ska börja tredje året på gymnasiet och tycker att forskning verkar intressant, eller som tidigare deltagare uttryckt det: ”även för dig som inte tror att du tycker forskning verkar intressant! ”. Under mötet träffar deltagarna forskare från Sveriges unga akademi Länk till annan webbplats. för stimulerande och inspirerande diskussioner om vad forskning innebär, som till exempel:

  • Hur är det att vara forskare?
  • Hur kan forskning hjälpa till att göra världen bättre?
  • Finns det faror med forskning?

På agendan finns allt från kärnfysik till humanistiska ämnen.

Sveriges unga akademis Henrik Zetterberg om Forskarmöten

– Syftet med Forskarmöten är att erbjuda gymnasieungdomar en möjlighet till så kallade "defining moments"; ögonblick eller situationer där man kommer på vad det är man vill göra i livet. I de bokkapitel första generationen av Sveriges Unga Akademis medlemmar har skrivit framgår att forskningsintresset ofta har väckts ganska tidigt i livet och ofta genom inspirerande möten med lärare, forskare eller andra människor som på något vis öppnat dörren till forskarvärlden. Detta vill vi göra. Framtiden kommer att visa om vi lyckas. Gör vi det i något fall är det alldeles fantastiskt! (Henrik Zetterberg, professor i neurokemi)

Forskarmöten 2015

22 ungdomar deltog och 9 forskare medverkade i Forskarmöten 2014. Tillsammans diskuterades forskning i stort med frågor som: Vad är bra forskning? På vilket sätt kan och bör forskare kommunicera? Vad är viktigast i forskning: bredd eller djup? Kan man bevisa något? Vad kan man vinna på att samarbeta över disciplingränser? Hur vet man när man har fel?

Båttur över Gullmarsfjorden till Lysekil och en guidad tur på Havets hus hanns också med, och en studietur på Gullmarsfjorden med ett av stationens forskningsfartyg och en vända i det marina labbet, också dessa med guider.

Forskarmöten på Facebook

Gilla Forskarmöten på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner en flyer för Forskarmöten Pdf, 3.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Se bilder från Forskarmöten 2014 på Flickr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskarmöten är kostnadsfritt och drogfritt. Resor till och från sommarforskarskolan ersätts upp till ett visst belopp. För Forskarmöten har finansiellt stöd erhållits från Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sista dag för ansökan till Forskarmöten 2015 var 4 maj.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm