Hela gänget! Deltagare och lärare på Forskarmöten 2022 samlade på lägergården på Norrbyskär. Foto: SUA
I veckan genomfördes Sveriges unga akademis sommarforskarskola på Norrbyskär utanför Umeå. 28 ungdomar och 8 forskare besökte Curiosum, diskuterade forskning, spelade Expedition Mundus och hade filmkväll med samtal i ledning av SUA:s forskare. Forskarmöten hade också tid för också bad, basket och en tågtur runt ön.
Fotoalbum Forskarmöten 2022 på Norrbyskär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskarmöten skiljer sig från andra forskarskolor då den är till största delen samtalsbaserad. Lärartätheten är hög och i små grupper finns det gott om tillfällen att ställa frågor och höra direkt från SUA:s ledamöter hur en forskarvardag kan se ut och om olika karriärvägar in i forskningen. Ett roterande schema ser till att deltagarna får träffa alla forskare. Det finns också tid för specifika frågor om forskarnas olika fält. I år medverkade 8 forskare som lärare, dessa ger också korta presentationer om sin forskning.
Ett besök på Umeå universitets science center Curiosum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inledde sommarforskarskolan. I Curiosums domteater, med 360° skärm och toppmodern projektions- och ljudteknik, fick deltagarna en egen visning av filmen Making Magic som är baserad på forskningen bakom digitala visuella effekter. Deltagarna provade också på museets labbaktiviteter.
Karla tyckte att Forskarmöten skiljer sig från andra sommarläger med den familjära stämningen, avståndet till lärarna och även mellan deltagarna kändes kort. Nya kompisar var en klar bonus. Deltagaren Bogdan uppskattade mycket att få höra direkt från forskare själva och chansen att ställa frågor one-on-one. Fanny som är intresserad av hållbarhetsfrågor och nya teknologier framhöll hur mycket tips och kontakter Forskarmöten fört med sig.
–Vi hade otroligt fina deltagare, de ställde så bra frågor och var riktigt nyfikna, säger Anna Danielsson, Forskarmötens projektledare och till vardags didaktikforskare vid Stockholms universitet. I smågruppsamtalen fick jag frågor om hur viktigt det är att veta vad man vill och välja rätt från början. Jag understryker att man kan prova sig fram och att det viktigt att man tycker det är roligt och känner engagemang, det brukar vara en bra vägledning.
Andra lekfulla sätt att få perspektiv på forskning och kunskapsbyggande är SUA:s aktiviteter Expedition Mundus och kortfilm med forskarsamtal. I Expedition Mundus utforskar man i tävlande lag den fiktiva världen Mundus, dess geografi, språk, klimat osv. med hjälp av vetenskaplig metod. Under filmkväll visades aktuella kortfilmer i samarbete med Sveriges Filmförbund: Rena Mälaren av Rebecka Falk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och I have to save the world a little av Peppe Andersson. SUA:s Ellen Bushell ledde sedan ett samtal om likheter och skillnader i strävan att förbättra världen som finns både inom forskning och aktivism eller ideellt engagemang.
Några lärare hade familj och barn med sig. Forskarmöten blir ett tillfälle även för de medverkande forskarna att lära känna varandra närmre. De vetenskapliga presentationerna har handlat om allt från covid till undangömda seismologiska forskningsstationer. Ledare från Sveriges unga akademi var årets projektledare Anna Danielsson (naturvetenskapsämnenas didaktik), Frida Bender (klimatforskare), Ronnie Berntsson (forskare i medicinsk kemi och biofysik) och Ellen Bushell (malariaforskare). SUA-alumner och Umeå-forskarna Christer Nordlund (idéhistoriker) och Marie Wiberg (statistiker) gjorde ett uppskattat inhopp som lärare. Forskarmöten välkomnade också gästföreläsarna Johan Normark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (kliniker inom infektionssjukdomar) och Kirk Sullivan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (lingvistiker) från Umeå universitet.
Forskarmöten har arrangerats på västkusten sen 2013 och i år har sommarforskarskolan också kunnat erbjudas i Norrland på Norrbyskär. Målgruppen är gymnasieungdomar från årskurs 2 och 3 från hela landet. Ön utanför Umeå har goda förutsättningar för sommarläger i natursköna omgivningar rika på kulturhistoria. Lägergården omges av badklippor och stränder och bastu finns. Den lokalt inspirerade desserten västerbottenostkaka och crème fraiche med hjortron upplevdes emellertid som väldigt svårsmält.
Forskarmöten genomförs med stöd från Kempestiftelserna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.