SUA deltar i den forskningspolitiska debatten genom bland annat debattartiklar, seminarier och remissvar. Vi vill att Sverige ska vara ett attraktivt land att forska i. Som röst för forskare i början av eller mitt i karriären, bidrar vi med de erfarenheter och perspektiv som är unika för en ny generation forskningsledare.
SUA-ledamöter med f.d. utbildningsminister Mats Persson. Foto: SUA
Akademin har en stående beredningsgrupp för forskningspolitik där någon eller några ledamöter varje år utses att vara sammankallande. De sammankallande är också forskningspolitiska talespersoner och leder mycket av arbetet kring akademins uttalanden. Gruppen har en sekreterare från akademins sekretariat.
SUA engagerar sig i den forskningspolitiska debatten bland annat genom remissvar och inspel på propositioner, utredningar och promemorior. Vi skriver också debattartiklar, arrangerar olika evenemang och gör självständiga utredningar.
Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Sveriges unga akademi har ett nätverksprogram tillsammans med Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, Rifo. I programmet ges forskare insikt i politikens villkor och riksdagsledamöter får tillgång till aktuell forskning. Ett syfte är att skapa relationer som håller över tid och på så vis öppna kanaler mellan forskning och politik.
Forskare och riksdagsledamöter på plats i riksdagen för nätverksprogrammet 2024/25.
Som ledamot får du tillgång till ett forum där ett urval av Sveriges ledande yngre forskare möts för att diskutera och driva frågor som i vid mening berör forskning och vetenskap.
Läs mer om hur Sveriges unga akademis verksamhet stöds.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.