Sveriges unga akademi har ett nätverksprogram tillsammans med Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, Rifo. I programmet ges forskare insikt i politikens villkor och riksdagsledamöter får tillgång till aktuell forskning. Ett syfte är att skapa relationer som håller över tid och på så vis öppna kanaler mellan forskning och politik.
Deltagare i 2024–2025 års omgång av nätverksprogrammet.
Unga akademins och Rifos nätverksprogram har genomförts i över tio år. Syftet är att ge en ömsesidig inblick i en forskares respektive riksdagsledamots vardag, för att skapa en ökad förståelse mellan riksdagsledamöter och forskarsamhället.
Programmet skapar länkar för riksdagsledamöter till ett nätverk av forskare och ger insikt i den vetenskapliga forskningsprocessen och aktuell forskning samtidigt som forskarna ges en insikt i politikens villkor. Uppföljningar hos deltagarna är genomgående positiva.
Samtliga riksdagsledamöter är välkomna att ansöka om deltagande (se länk nedan till Rifo). Forskarrepresentanter väljs från Sveriges unga akademi.
Jessica Jewell och Björn Tidland
Yaffa Epstein och Camilla Hansén
Sofia Lodén och Anders Ådahl
Cecilia Engdahl och Caroline Högström
Måns Magnusson och Marie Nicholson
Ronnie Berntsson och Johnny Svedin
Andreas Nord och Petter Löberg
Stefan Engblom och Monica Haider
Tack vare nätverksprogrammet har jag fått en bättre känsla för hur vi forskare kan och bör interagera med politiker och beslutsfattare. Och jag har återigen blivit påmind om hur viktigt det är att vi bygger broar mellan våra två världar.
Sofia Lodén, professor i franska vid Stockholms universitet
Foto: Erik Thor/Unga akademin
Nätverksprogrammet är fantastiskt. Tack vare den unika inblicken i riksdagens arbete har jag blivit mer träffsäker när jag kommunicerar forskning till beslutsfattare och fått nya verktyg för att främja vetenskapsbaserad policy.
Andreas Nord, docent i biologi vid Lunds universitet
Foto: Erik Thor/Unga akademin
Nätverksprogrammet ger väldigt mycket på kort tid och lämnar många intryck att smälta under lång tid. Politiska beslutsprocesser är ibland rätt ortogonala från vår forskarvardag, men så plötsligt känner man igen ett resonemang eller en oväntad men tydlig beröringspunkt!
Stefan Engblom, professor i beräkningsvetenskap vid Uppsala universitet
Foto: Erik Thor/Unga akademin
Det är viktigt att forskare förstår politikens verklighet och att politiker förstår vetenskapens grunder. Nätverksprogrammet möjliggör ett utbyte mellan riksdagsledamöter och forskare för att förbättra den ömsesidiga förståelsen.
Jessica Jewell, docent i energiomställning vid Chalmers Tekniska Högskola
Foto: Udo Shloegl
Rifo var en chans att plötsligt se politikens gång inifrån; det var framför allt en plats där både vi forskare och politikerna blev människor i stället för processer, som kunde mötas och börja förstå varandra.
Lisa Hellman, professor i global historia vid Lunds universitet
Foto: Erik Thor/Unga akademin
Programmet gav mig en unik inblick i riksdagens arbete samt chansen till mycket givande personliga möten och utbyten med politiker från alla bakgrunder.
Michael Schöll, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet
Foto: Erik Thor/Unga akademin
Unga akademin deltar i den forskningspolitiska debatten genom bland annat debattartiklar, seminarier och remissvar. Vi vill att Sverige ska vara ett attraktivt land att forska i. Som röst för forskare i början av eller mitt i karriären, bidrar vi med de erfarenheter och perspektiv som är unika för en ny generation forskningsledare.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.