21 maj 2024
Satellitforskning kan hjälpa bilister som använder GPS att hitta rätt – men också attackflygplan att identifiera sina mål. Hur bör samhället hantera så kallad dual use-forskning, som har både civila och militära användningsområden? SUA arrangerade en vetenskaplig salong på temat med deltagare från akademin, politiken och försvaret.
Inbjudna talare Aryo Makko, Per Magnusson och Robert Egnell. Foto: Helena Bornholm/SUA
Professor emerita Nina Rehnqvist öppnade dörrarna till sin 60-talsvåning (som i 1660!) i Gamla stan i Stockholm. Gästerna trängde ihop sig på pallar och i fåtöljer för att lyssna till historikern Aryo Makko, Rymdstyrelsens forskningssekreterare Per Magnusson och Försvarshögskolans rektor Robert Egnell när de delade med sig av sina tankar kring dual use-forskning.
Ämnet är svårt. Hur urskiljs just sådan forskning, när så gott som all kunskap och teknologi med lite fantasi kan ha såväl civila som militära tillämpningar? Hur ska samhället upprätthålla säkerheten kring dual use-forskning utan att strama åt för hårt, så att utvecklingen avstannar? Hur ska den akademiska friheten bibehållas samtidigt som försvarets behov tillgodoses?
SUA hade bjudit in gäster från bland annat akademin, politiken, försvaret och forskningsfinansieringen för att diskutera problemen med dual use-forskning i en privat miljö. De tre talarna inledde kvällen, sedan var ordet fritt över en bit mat, dryck och mingel.
Till de utmaningar som deltagarna tog upp hör bland annat hur humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning kan användas i militära syften. Vår tid präglas av så kallad hybridkrigföring, där det inte alltid är uppenbart om eller hur aktörer försöker påtvinga andra sin vilja. Deltagarna lyfte att forskning om exempelvis genusfrågor kan användas av fientligt inställda makter för att så splittring bland svenskar och därmed underminera vår försvarsvilja. Är sådan forskning dual use? Hur bör samhället i sådana fall förhålla sig till den?
En annan utmaning som diskuterades gäller karriärvägar inom akademin. Forskare inom försvaret behöver kunna växa i karriären och meritera sig för att nå professurer och akademiska ledarskapstjänster. Samtidigt är mycket av deras forskning hemlig. Kanske behöver meriteringssystemet förändras, så att försvarsforskning inte blir ett hinder för en akademisk karriärbana.
Det var en uppsluppen och fortsatt samtalande grupp på runt 30 personer som lämnade Gamla stan vid 21-tiden på kvällen. Mycket givande samtal och ett fantastiskt koncept, var några av omdömena.
Jag vill gå på det här varje vecka!
Riksdagsledamot
Jag vill bara tacka för en fantastisk tillställning i går kväll. Jag cyklade hem och var riktigt fylld med energi! Det var flera personer som jag skulle vilja fördjupa kontakten med.
Forskare
Stort tack för att jag fick vara med i går. Det var intressant, lärorikt och tankeväckande. Och så roligt att få träffa Nina Rehnqvist, henne vill man ju få sitta ner och prata med ordentligt.
Förläggare
Jag är glad att vi kunde samla så många och genomföra en mycket lyckad salong om dual use, vilket är mycket aktuellt med tanke på världsläget. Vi hade många bra diskussioner med nyckelpersoner från olika sektorer, inklusive representanter från lärosäten, försvaret, politiker, forskare och finansiärer.
Elham Rostami, arrangör och ledamot i Sveriges unga akademi. Foto: Mikael Wallerstedt
Det var häftigt att delta i diskussion med en sådan bredd av kompetens, över så många discipliner med så många avnämare och typer av beslutsfattare. Inte minst var det spännande att höra om nyttorna dual-use forskning med avstamp inom humaniora och samhällsvetenskap kan ha.
Johan Rockberg, arrangör och ledamot i Sveriges unga akademi. Foto: Rasmus Bengtsson
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.