27 mars 2024
Den 26 mars arrangerade Sveriges unga akademi och Luleå tekniska universitet ett halvdagsseminarium om karriärvägar och meritvärdering inom akademin. Rektor och dekaner föreläste och deltog i panelsamtal, där olika möjligheter och utmaningar lyftes.
Ronnie Berntsson, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Ellen Bushell, Karl Andersson, Annica Sandström och Christian Holmberg Sjöling.
Himlen var molnfri och termometern stod på minus tolv grader när Sveriges unga akademi arrangerade SUA on tour i Luleå. Ordförande Ronnie Berntsson, verksam vid Umeå universitet och således van vid låga temperaturer, öppnade seminariet på Vetenskapens hus med en föredragning om karriärstegen inom akademin.
SUA har länge förespråkat att tjänsten biträdande lektorat ska kunna sökas i upp till sju år efter disputation – ett förslag som snart kan bli verklighet.
LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn tog vid och berättade om hur universitetet i Luleå arbetar med karriärvägar och meritvärdering. Annica Sandström och Karl Andersson, som är dekaner för den filosofiska respektive tekniska fakulteten på universitetet, fyllde i med sina erfarenheter och perspektiv.
Efter föredragen hölls ett panelsamtal, modererat av SUA:s egen Ellen Bushell. Även Christian Holmberg Sjöling, doktorand och ordförande för doktorandsektionen vid LTU, tog plats på scenen. Frågorna som diskuterades rörde sig från finansiering till anställningsformer och jämställdhet på universitetet.
Det framkom i diskussioner med åhörarna att såväl terminologi som konvention skiljer sig åt mellan landets olika lärosäten. Skillnaderna kan vara förvirrande för en ung forskare. Vid LTU finns till exempel tjänsten biträdande professor, vilket är bekant för somliga men främmande för andra.
Seminariet var välbesökt och engagemanget stort. Det råder inga tvivel om att frågor om karriärvägar och meritvärdering är angelägna för Sveriges unga forskare.
Sveriges unga akademi passade på att ställa en fråga till några av de unga forskare som besökte seminariet: Vilka utmaningar ser du framför dig på din karriärväg inom akademin?
Den största utmaningen är att balansera olika åtaganden. Man har ju dels forskningen och undervisningen, dels alla andra uppdrag vid sidan av. Vad är det som direkt kommer bidra till att man klättrar i stegen? Om man är passionerad inom sitt ämne, eller hoppar på det som är intressant, då blir det en balansgång mellan det intressanta kontra det nyttiga.
Joel Lööw, biträdande lektor vid LTU
Det kanske är en konstig utmaning, men om man är ambitiös och tycker om att prova olika saker så är det svårt att veta vad man ska göra. Möjligheterna är så många. Man kan inte ha alla apelsiner och äpplen i en hand utan måste välja någonting – och det är svårt att välja vad man ska göra för resten av livet.
Zainab Al-Maqdasi, postdoktor vid LTU
Foto: Jesper Ahlin Marceta/SUA
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.