Så var det dags för zoom-cirkel igen. Den här gången bjöd akademin in till ett uppskattat samtal om Akademiska Hus tillsammans med representanter från lärosätena i Uppsala, Lund och Göteborg. Zoom-cirklar är ett omtyckt koncept som vi utvecklade under pandemin och som vi med glädje fortsatt med även efter.

230302_zoomcirkel_akademiska_hus_Topp

Överst från vänster: Gabriele Messori, Helena Rosik, Eric Hanse, Sara Liin, Peter Elenfalk, VD Sverker Lundin, Karin Wittenfeldt, Shervin Bagheri, vice ordf. Ronnie Berntsson, Johan Rockberg, Michael Schöll, Anderas Nord, Jakob Nordström.

Denna gång hade vi glädjen att välkomna Peter Elenfalk, byggnadsdirektör på byggnadsavdelningen Uppsala universitet, Karin Wittenfeldt, fatighetsekonom på lokalsamordningen Lunds universitet, Eric Hanse, vicedekan för lokaler och infrastruktur Göteborgs universitet till en välbesökt digital studiecirkel där Akademiska Hus återigen var föremål för diskussion.

Akademiska Hus är ett statligt ägt bolag med uppgift att äga, utveckla och förvalta fastigheter vid landets universitet och högskolor. I SUA (och resten av forskarsamhället) diskuteras med jämna mellanrum Akademiska Hus - problematiken kring deras monopolställning, de vinstkrav som bolaget har, med mera. Den här gången hade vi förmånen att ta del av lärosätenas perspektiv.

Frågor som avhandlades var bland annat hur förhandlingarna med Akademiska Hus går till, hur mycket förhandlingsutrymme lärosätena egentligen har och om lärosätena upplever några skillnader mellan Akademiska Hus och andra fastighetsägare som de förhandlar med.

Digitala studiecirklar

Konceptet med digitala studiecirklar utvecklades av akademin under pandemin, för att få möjlighet att diskutera och lära sig mer om ämnen som ligger akademin varmt om hjärtat. Studiecirklarna har blivit ett mycket uppskattat inslag i verksamheten och är ett tillfälle att kompetensbygga och få chansen att ställa frågor och diskutera aktuella ämnen inom akademin på ett informellt sätt med insatta personer.

Dela artikel

Relaterade artiklar

sua-rifo-extremvader-deltagare
Forskningspolitik
2024

Seminarium i riksdagen: Anpassning till extremväder i Sverige

Den 28 februari arrangerade Sveriges unga akademi (SUA) tillsammans med Rifo – Sällskapet riksdagsledamöter och forskare – ett seminarium om lokal anpassning till extremväder. Forskare och folkval...
jason-dent-zUD0bPRl30o-unsplash
Forskningspolitik
2024

Glädjande förslag från regeringen om BUL och förenade tjänster

I förra veckan kom ett efterlängtat förslag från regeringen om hur mobilitet tidigt i den akademiska karriären kan stimuleras. Förslaget innebär mycket välkomna förändringar som SUA länge argument...
PRESSkvafasadsommar
Forskningspolitik
2024

Frön för fler ERC-anslag till humaniora och samhällsvetenskap

Den 9 februari arrangerade Sveriges unga akademi ett rundabordssamtal där finansiärer, lärosäten och forskare fördes samman för att diskutera hur fler forskare inom humaniora och samhällsvetenskap...