3 april 2024
Det Unge Akademi i Danmark stod värd för Nordic-Baltic Meeting of Young Academies den 2–3 april 2024, på Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i Köpenhamn. Mötet samlade de unga akademierna från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Litauen och Lettland.
Foto: SUA
Målet med det multilaterala samarbetet är att förstärka det vetenskapliga utbytet inom regionen. Alison Gerber, forskare i sociologi vid Lunds universitet, och Juan C. Rocha, forskare i miljö- och hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet representerade Sveriges unga akademi.
Två huvudtalare var inbjudna. Professor Katherine Richardson från Köpenhamns universitet inledde den första dagen med en diskussion om planetära gränser, och fokuserade på dessas centrala roll i utvecklingen av vetenskapen kring jordsystemen. Denna relativt nya vetenskapliga disciplin understryker behovet av tvärvetenskapliga metoder för att kvantifiera planetära gränser och deras implikationer för policy och samhälleliga åtgärder. Katherines föreläsning inkluderade ett engagerande samtal med Dr. Siddharth Sareen från Universitetet i Stavanger och den unga akademin i Norge, vilket illustrerade samarbete mellan vetenskapliga discipliner.
På mötets andra dag diskuterade professor Andreas Roepstorff från Aarhus Universitet och vicepresident för Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab begreppen samarbetsresiliens och intellektuellt samarbete, med utgångspunkt från sin forskning och det historiska perspektivet från den danska kungliga akademin.
Mötet var utformat för att stimulera aktivt deltagande och reflektion. Deltagarna fick engagera sig i strukturerade skrivuppgifter och smågruppdiskussioner kring teman som ansvar, ojämlikhet, auktoritet, uppmärksamhet, översättning, digitalisering och återbeskogning. Diskussionerna syftade till att fördjupa förståelsen och föreslå lösningar på gemensamma utmaningar.
De unga akademierna tog också tillfället i akt att dela sina årliga aktiviteter och utforska framgångsrika projekt i sina respektive sammanhang. En viktig diskussion kretsade kring utmaningen att bevara det institutionella minnet inom nätverket, med tanke på medlemmarnas periodiska och relativt korta engagemang.
Nordic Baltic Meeting genomförs vartannat år enligt en trepartslösning: en ung akademi är värd och två ytterligare unga akademier medverkar; den som arrangerade det senaste mötet och den som arrangerar nästa.
Det första nordisk-baltiska mötet hölls i Stockholm 2019 och arrangerades av Sveriges unga akademi. År 2022 var det den unga akademin i Finland som stod som värd för mötet i Helsingfors och 2023 ägde mötet rum i Oslo arrangerat av Akademiet for yngre forskare.
Med stöd från Nordforsk syftar mötet till att främja starka band och samarbeten inom de nordiska såväl som de baltiska länderna och planen är att den unga akademin i Estland ska vara värd för mötet 2025.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.