4 juni 2024
SUA:s norska syster ”Akademiet for yngre forskare” höll en varm, lärorik och inspirerande sommarsamling med sitt internationella arbete och akademiska karriärvägar på agendan. Den rekordvarma majmånaden avslutades på Oslo universitets campus, Blindern, som badade i sol. Janina Seubert var inbjuden talare från SUA.
Foto: Akademiet for yngre forskare
SUA-ledamot Janina Seubert, representerade Sveriges unga akademi på mötet som ägde rum på Universitetet i Oslo och översta våningen i Lucy Smiths Hus på Blindern.
Jag inspirerades särskilt av AYF:s ambitiösa och modiga arbete att samla kraft i sitt internationella arbete. Att ha mål och strategi är något även SUA varit betjänta av i andra verksamhetsområden. Det var också kul att kunna berätta om SUA:s internationella arbete. Vi har under de senaste åren fokuserat både på hemmaplan med vår A Beginner’s Guide to Swedish Academia, och engagerat oss i bi-och multinationella samarbeten. Vi är, precis som AYF, mitt i arbetet med att formulera en vision för vårt internationella arbete. Det var intressant att se att vi till stor del landat i samma tankar och spår. Som ledamot i SUA var det också väldigt spännande att vara gäst hos en annan ung akademi och se hur de arbetar. Vi har haft mycket kontakt inom ramen för våra nordisk-baltiska samarbeten och jag ser fram emot att utöka dessa samarbeten i framtiden.
Janina Seubert, docent i psykologi vid Karolinska Institutet
AYF har som mål att genomgå och skapa tydligare principer för sitt internationella arbete. De lät sig inspireras av skandinaviska systerakademier och hade en videohälsning från Birgitte Pristed, vice ordförande i Det Unge Akademi i Danmark, följt av en presentation som från för SUA:s Janina Seubert, ledare av internationella beredningsgruppen 2022–2023. I nordisk anda hölls inläggen på danska och svenska. Efter presentationerna fortsatte AYF grupparbeten för att utveckla en mer heltäckande internationell strategi inför hösten 2024. AYF avser att fortsätta hålla en mycket hög aktivitetsnivå internationellt.
Efter lunch fick följde besök av en mycket kompetent panel bestående av Åse Gornitzka (prorektor vid Universitetet i Oslo, UiO), Ragnar Lie (Seniorrådgivare vid norska Universitets- och högskolerådet, UHR), Alexander Refsum Jensenius (centrumledare för Centrum för tvärvetenskaplig forskning om rytm, tid och rörelse, RITMO vid UiO, och AYF-alumn) samt Lars Holden (tidigare direktör vid både oberoende forskningsinstitutet Norsk Regnesentral och Forskningsinstituttenes Fellesarena, en paraplyorganisation för forskningsinstitut). Temat var utvärdering av akademiska karriärvägar i ljuset av Norwegian Career Assessment Matrix (NOR-CAM)-ramverket som gavs ut 2021. Målet med NOR-CAM är att fungera som en verktygslåda för hur man kan utvärdera rekrytering och anställningar. Ragnar Lie gav en omfattande redogörelse som följdes av en spännande diskussion med de andra paneldeltagarna, innan flera av AYF-medlemmarna bidrog med många bra kommentarer.
Senare samma kväll hade AYF glädjen att bjuda in även sina tidigare medlemmar till Det Norske Vitenskapsakademi. Sammanlagt lite över 40 personer varav 10 alumner deltog. Att ha en stark relation med tidigare medlemmar är viktigt för AYF som nu har totalt 54 alumnimedlemmar.
Jag tar med mig de goda erfarenheterna från AYF:s fantastiska möte in i en fin slutspurt i juni månad innan sommarsemestern i juli, säger Janina Seubert.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.