30 mars 2024
Sveriges unga akademi besökte Sydkorea och den unga akademin Y-KAST den 28–30 mars. Även unga akademin i Sydafrika, SAYAS deltog i det internationella utbytet.
Gabriele Messori och Anna Danielsson med sydkoreanska kollegor. Foto: Y-KAST
Anna Danielsson, professor i naturvetenskapsämnenas didaktik, och Gabriele Messori, professor i meteorologi, representerade SUA och kände sig mycket hedrade av den professionella nivån och den varma gästfriheten som mötte dem under besöket.
Det är en inspirerande och givande erfarenhet att besöka Sydkorea, ett land vars snabba ekonomiska framsteg sedan 60-talet speglar en imponerande förmåga att mobilisera och fokusera på specifika forsknings- och utbildningsområden, företrädesvis inom naturvetenskap och teknik (STEM).
Med tanke på demografiska utmaningarna som både Sveriges och Sydkorea står inför, med låga födelsetal och en åldrande befolkning, är det viktigt att fortsätta stärka och diversifiera våra utbildningssystem. Det finns stora möjligheter för Sydkorea och Sverige att lära av varandra och tillsammans arbeta mot gemensamma mål. Sydkoreas fokus på STEM-ämnen kompletteras väl av Sverige som utöver toppforskning, är hemvist för Nobelpriset, även bidrar med framgångar inom hållbarhetstransformation och, inte minst tvärvetenskapligt samarbete.
Genom att dela med oss av erfarenheter och innovationer kan vi bättre möta globala utmaningar och se på framtiden med tillförsikt. Sydkorea har också nyligen lanserat en satsning på att öka budgeten för internationalisering och öppnar upp nya vägar för utbyte och gemensamma forskningsprojekt.
Y-KAST, Young Korean Academy of Science and Technology, är den unga avdelningen av den Koreanska Vetenskaps- och Teknikakademin (KAST), och bygger broar mellan nya och etablerade forskare inom vetenskap och teknik. Genom samarbetet med KAST säkerställs Y-KAST:s finansiering och organisatoriskt stöd. Medlemskap i Y-KAST är tvåårigt och förnybart till och med 45 års ålder. Man är organiserad efter fem forskningsområden: ingenjörsvetenskaper, naturvetenskaper, jordbruks- och fiskerivetenskaper, medicinska vetenskaper samt policyvetenskaper. Ingenjörsvetenskaper utgör den största gruppen och policyvetenskaper den minsta, fördelningen mellan kvinnor och män totalt sett är cirka 14 % respektive 86 %.
Även i Sydkorea är student- och doktorandlivet fyllt av både möjligheter och hinder. Studenter som antas till mastersprogram får ofta betalt och har nästan garanterad plats som doktorander. Kandidatprogram kan dock vara dyra. De största utmaningarna inkluderar höga boendekostnader, särskilt i Seoul, och att doktorandernas disputationstidpunkt bestäms av handledaren, vilket ibland leder till förseningar. Forskargrupperna är vanligtvis stora, och kontakten med huvudhandledaren varierar starkt, från sällan till regelbundna möten. Industridoktorander är även en vanlig företeelse.
I Sydkorea varierar högskoleavgifterna mellan nationella offentliga universitet, vanliga offentliga universitet och privata universitet. De nationella offentliga universiteten, som Seoul National University, är mest subventionerade och har lägst terminsavgifter på cirka 3,500,000 KRW (valutan sydkoreansk won), vilket motsvarar ungefär 7.95 % av landets bruttonationalinkomst (BNI) för 2024 på 44,000,000 KRW. Denna kostnad kan vara betydande för hushåll med inkomster nära eller under BNI, även om faktorer som tillgång till finansiellt stöd och andra utgifter också spelar en roll i faktisk tillgänglighet.
Symposium and agreement between young academies in Sweden and South Korea
Jämförelser mellan OECD-länder
Fördelning kvinnor och män samt utbildningsprestationer i Korea jämfört med andra OECD-länder: WISET-rapporten 2022 och OECD:s utbildningsprofil för Korea.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.